Парламентът одобри на второ четене изменения в редица данъчни закони,

...
Парламентът одобри на второ четене изменения в редица данъчни закони,
Коментари Харесай

Промениха редица данъчни закони - за ДДС, доходите на физически лица и местните такси, вижте ги

Парламентът утвърди на второ четене промени в редица данъчни закони, съобщи Българска телеграфна агенция.

С промени в Закона за корпоративното подоходно облагане се променят Законът за налозите върху приходите на физическите лица, Законът за локалните налози и такси, Законът за Данък добавена стойност. Повечето от промените влизат в действие от 1 януари 2020 година Второто четене на измененията ще продължи и на следващия ден.

С промените в Закона за корпоративното подоходно облагане се вкарват нови правила за данъчно облагане в случаите на трансфер на активи/дейност от Република България към друга част на същото дружество отвън страната. Приети бяха и промени във връзка с данъчното облекчение за преотстъпване на корпоративен налог на аграрни производители.

От Българска социалистическа партия предложиха ваучерите, които се раздават за храна, да важат и за нощувки, само че текстът беше отритнат. Искаме да дадем опция на служащите за избор защо да харчат ваучерите, изясни Христо Проданов и означи, че сега те се харчат за храна в огромните търговски вериги. Той уточни, че на годишна база това са 1500 лв., които са задоволителни фамилията да заплати лятната си отмора в някой от българските курорти.

С промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица се понижава административната тежест при прилагане на данъчни облекчения за лица с понижена продуктивност, за деца с увреждания и за персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, като отпада задължението към годишната данъчна декларация да се ползва копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК и копия от документите, удостоверяващи направените вноски по реда на КСО.

След спор бяха отхвърлени предложенията на Българска социалистическа партия за въвеждане на прогресивно подоходно облагане и за унищожаване на налога върху приходите от трудови правни отношения на младежи до 26 година, с цел да могат по-лесно да стартират работа.

В Закона за локалните налози и такси /ЗМДТ/ се възвръща подаването на данъчна декларация за облагане с налог при безплатно придобиване на имущества, разнообразни от недвижими парцели, лимитирани вещни права върху недвижими парцели и моторни транспортни средства. Служител на общинската администрация ще образува служебно партида за добито по завещание транспортно средство въз основа на данните, налични в общината и в регистъра на популацията, при положение, че не е подадена декларация за притежавано транспортно средство в законоустановения 6-месечен период. Предвижда се физическите лица, в това число едноличните търговци, които са наложително регистрирани при доставки на услуги, и данъкът, за които е дължим от получателя по Закона за налог върху добавената стойност и които реализират действия, посочени в патентните действия към ЗМДТ, да се таксуват с годишен патентен налог.

Отхвърлено беше предлагането на Движение за права и свободи да не се събират месечни такси от родителите и настойниците за прилагане на детски ясли и градини. Текста поддържаха от Българска социалистическа партия с аргумента, че тази мярка ще коства единствено 66 млн. лв., а ще подкрепи младите фамилии.

С промени в Закона за Данък добавена стойност се регламентират случаите на неприсъствено заплащане с кредитна или дебитна карта по продажби/доставки на артикули или услуги. Допуска се вместо фискален или систематичен бон, по електронен път да се издава и дава на получателя документ за продажбата. Не беше признато предлагането на Българска социалистическа партия за понижаване на 5 % на Данък добавена стойност за месо, мляко, брашно и хранителни артикули от брашно. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР