Парламентът одобри доклада за състоянието на националната сигурност на България

Парламентът одобри доклада за състоянието на националната сигурност на България ...

Докладът за националната сигурност бе одобрен.Парламентът одобри доклада за състоянието на националната сигурност на България за 2018 г. "За" доклада гласуваха 97 народни представители,"против" - 47, а 10 се въздържаха.

Според разпоредбите на Закона за държавна агенция "Национална сигурност" председателят на агенцията представя на Министерския съвет ежегодно до 31 март годишен доклад за дейността си, а кабинетът от своя страна да го внася в Народното събрание. Докладът засяга първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, миграционните въпроси, борбата с тероризма, корупцията, контрабандата и престъпността.

Най-често корупционни престъпления през 2018 година са хващани при обществените поръчки и сред общинските чиновници, които отговарят за процедурите в строителството. Освен това, отличници по корупционни практики били в НАП и митничарите. Това гласи Годишният доклад за състоянието на националната сигурност през 2018 г., приет от парламента и внесен от Министерския съвет.

Изрично е подчертано, че има напредък и "повишена прозрачност" при обществените поръчки, но корупционният риск в сферата си остава висок. Не оставали незасегнати дори и малките обществени поръчки, които не били толкова атрактивни за кражби. Според друго заключение с публичните търгове в България се създава грешен икономически модел и се пречи на реалната конкуренция, която е основата на истинската пазарна икономика.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов и бивш заместник-министър на вътрешните работи определи доклада като реалистичен. Георги Кръстев, секретар на съвета по сигурността на Министерския съвет също защити доклада. "Няма никакъв нюанс, стремеж за скриване на всякакъв проблем в нашата страна, подчерта той. 

Социалистите от своя страна изразиха мнение, че в доклада пропуски по важни теми  и същевременно ненужни подробности. "Качеството на един доклад се определя не от неговата обширност, а с акцентите и политиките, които извежда. В този доклад няма такива. Той е небалансиран, защото в него има теми, по които има ненужни детайли, а най-общи констатации по теми, които имат пряко отношение към националната сигурност”. Това каза зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Според зам. председателят на социалната комисия в парламента Георги Гьоков липсват констатации и политики за социалните баланси и социалната политика. По думите му липсва и стратегия за намаляване на риска от разширяване на маргинализиращите групи, към които се присъединяват все повече представители на средната класа: млади хора, самотни майки, възрастни хора, наркозависими, работещи в сивата икономика, хора с увреждания, “енергийно” бедни, хора които са във фактически личен фалит. 

"Управляващите твърдят в доклада, че сме добре по отношение на националната сигурност. В него обаче няма оценка, а изводите, които се правят, са в противоположност на изводите на това същото правителство от април месец в документа "Социално-икономическо развитие на България в периода 2007-2017“, заяви депутатът Таско Ерменков. Той обясни, че през април са направени констатации за неблагоприятно развитие на образование, демографска криза, здравеопазване, цифровизация, икономика, туризъм, селско стопанство и др. Ерменков заяви, че в доклада сега всичко това е замазано. 

"Докладът признава, че има огромна корупция в държавни и общински институции“, обясни зам.-шефът на антикорупционната комисия Кристина Сидорова. Тя подчерта, че въпреки това няма никакви мерки за справяне с нея. По думите й неглижирането на този проблем ще доведе до задълбочаването му и руши националната сигурност. Сидорова обясни, че в доклада няма и дума за работата на КПКОНПИ.

Източник: banker.bg