Парламентът одобри доклада за състоянието на националната сигурност на България

...
Парламентът одобри доклада за състоянието на националната сигурност на България
Коментари Харесай

Докладът за националната сигурност бе одобрен

Парламентът утвърди отчета за положението на националната сигурност на България за 2018 година "За " отчета гласоподаваха 97 народни представители, "против " - 47, а 10 се въздържаха.

Според наредбите на Закона за държавна организация "Национална сигурност " ръководителят на организацията показва на Министерския съвет годишно до 31 март годишен отчет за активността си, а кабинетът от своя страна да го внася в Народното събрание. Докладът визира първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, миграционните въпроси, битката с тероризма, корупцията, контрабандата и престъпността.

Най-често корупционни закононарушения през 2018 година са хващани при публичните поръчки и измежду общинските служители, които дават отговор за процедурите в строителството. Освен това, отличници по корупционни практики били в Национална агенция за приходите и митничарите. Това гласи Годишният отчет за положението на националната сигурност през 2018 година, признат от Народното събрание и импортиран от Министерския съвет.

Изрично е очебийно, че има прогрес и "повишена бистрота " при публичните поръчки, само че корупционният риск в сферата си остава висок. Не оставали незасегнати даже и дребните публични поръчки, които не били толкоз атрактивни за обири. Според друго умозаключение с обществените търгове в България се основава неверен стопански модел и се пречи на действителната конкуренция, която е основата на същинската пазарна стопанска система.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов и някогашен заместник-министър на вътрешните работи дефинира отчета като реален. Георги Кръстев, секретар на съвета по сигурността на Министерския съвет също отбрани отчета. "Няма никакъв колорит, блян за скриване на всевъзможен проблем в нашата страна, акцентира той.

Социалистите от своя страна показаха мнение, че в отчета пропуски по значими тематики и в същото време ненужни детайлности. "Качеството на един отчет се дефинира не от неговата обширност, а с акцентите и политиките, които извежда. В този отчет няма такива. Той е небалансиран, тъй като в него има тематики, по които има ненужни елементи, а най-общи констатации по тематики, които имат директно отношение към националната сигурност”. Това сподели зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин.

Според зам. ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Георги Гьоков липсват констатации и политики за обществените салда и обществената политика. По думите му липсва и тактика за понижаване на риска от разширение на маргинализиращите групи, към които се причисляват от ден на ден представители на междинната класа: младежи, самотни майки, възрастни хора, наркозависими, работещи в сивата стопанска система, хора с увреждания, “енергийно” небогати, хора които са във в действителност персонален банкрут.

"Управляващите настояват в отчета, че сме добре във връзка с националната сигурност. В него обаче няма оценка, а изводите, които се вършат, са в диаметралност на изводите на това същото държавно управление от април месец в документа "Социално-икономическо развиване на България в интервала 2007-2017 “, съобщи депутатът Таско Ерменков. Той изясни, че през април са направени констатации за неподходящо развиване на обучение, демографска рецесия, опазване на здравето, цифровизация, стопанска система, туризъм, селско стопанство и други Ерменков съобщи, че в отчета в този момент всичко това е замазано.

"Докладът признава, че има голяма корупция в държавни и общински институции “, изясни зам.-шефът на антикорупционната комисия Кристина Сидорова. Тя акцентира, че все пак няма никакви ограничения за справяне с нея. По думите й неглижирането на този проблем ще докара до задълбочаването му и разрушава националната сигурност. Сидорова изясни, че в отчета няма и дума за работата на КПКОНПИ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР