Парламентът одобри днес поправка в Наказателния кодекс, според която наказанието

...
Парламентът одобри днес поправка в Наказателния кодекс, според която наказанието
Коментари Харесай

Депутатите въведоха 5 години затвор за превоз без лиценз

Парламентът утвърди през днешния ден корекция в Наказателния кодекс, съгласно която наказването за реализирането на нелицензиран транспорт може да доближи до 5 години затвор. Промяната влиза в предходните и заключителни разпореждания в Кодекса за комерсиално мореплаване.

„ Който извърши публичен транспорт на пасажери без позволение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се санкционира с отнемане от независимост от две до пет години, като моторното транспортно средство, послужило за осъществяване на действието, се лишава в интерес на страната, без значение чия благосъстоятелност е “, се споделя в поправката. Текстът е на депутатката от ГЕРБ Иглика Иванова-Събева и нейни сътрудници.

В закона обаче няма точна формулировка на понятието „ публичен транспорт “, което слага под опасност и споделеното пътешестване.

„ Споделеното пътешестване не е  публичен транспорт “, твърди обаче депутатът Станислав Иванов от ГЕРБ. „ Обществен транспорт е когато услугата се прави с икономическа полза “, добави той. Според него практиката за споделеното пътешестване ще остане, а измененията целят само да пресекат практиката да се прави транспортна услуга без лиценз за транспортьор. Тези разграничения не са ясно написани в признатите текстове.

Освен това в случай че се потвърди, че двама или повече хора са се сговорили за такава активност или че има документ с погрешно наличие, може да се стигне до 10 години затвор, 15 000 лева санкция и конфискация на имущество.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР