Парламентът одобри актуализираната Стратегия за национална сигурност. Със стратегията се

...
Парламентът одобри актуализираната Стратегия за национална сигурност. Със стратегията се
Коментари Харесай

Тероризмът и оръжията за масово унищожение са основна заплаха за сигурността

Парламентът утвърди обновената Стратегия за национална сигурност.

Със тактиката се цели основаване на оптимални условия за отбрана на националните ползи и за реализиране на националните цели и цели.
В плана в детайли са обрисувани и дилемите в обособените браншове за използване на политиките за сигурност. Същите са написани в сходство с демократичните полезности, главните права и свободи, равните благоприятни условия за развиване на личността, националната ни просвета, и са съобразени с Конституцията на страната и основополагащите актове за гарантиране на интернационалната сигурност.

Обновяването на дефинициите за целите, стратегическите цели и методите за тяхното осъществяване са в детайли изброени в секторни политики за сигурност, което обезпечава постоянна база за дейно и съответно противопоставяне на новите опасности и закани .

 Киберсигурността влиза в Стратегията за национална сигурност
Киберсигурността влиза в Стратегията за национална сигурност

Поетапно усилват бюджета за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт

Включени са и нови политики , свързани с развиването на осведомителните и информационните технологии и все по-голямото значение на киберпространството за жителите .
По нов метод са дефинирани и текстовете за ръководство на рецесии с вложеното схващане за нуждата от нормативно и институционално подсилване, в насърчаване на способността на институциите, обществото и жителите за предварителна защита, реагиране и превъзмогване на вредоносните последици. Отделено е място на проблемите на службите за сигурност и защита.

Като главен приоритет е посочено и осъществяването на признатите от България военни и цивилен цели за качествата на НАТО за групова защита и самодейност за създаване на отбранителните качества на Европейския съюз. Проектът на обновената Стратегия е обвързван и с световните промени и провокации в района на Балканите и Черноморския район, и предлага рационален баланс за пресрещане на провокациите за отбрана на националната ни сигурност.

 Имаме остаряла и несъответстваща тактика за национална сигурност
Имаме остаряла и несъответстваща тактика за национална сигурност

Датира преди Арабската пролет от 2011 година съгласно Цветлин Йовчев

Направен е изчерпателен разбор на външната среда за сигурност и динамичността на процесите в международен проект , което обуславя усилване на досегашните и пораждане на нови опасности и закани за сигурността на Република България. Съществено значение оказват интернационалния тероризъм и разпространяването на оръжия за всеобщо заличаване , районните спорове, миграционните процеси , трансграничната проведена престъпност на Балканите, терористичните закани от религиозно стимулирани групировки, хибридните дейности против НАТО и Европейски Съюз и съответно против страната ни, както и доста други изброени опасности, което постанова съответно справяне с произлизащите от тях рискове.

Външната среда, както и изброените опасности във вътрешната среда за националната ни сигурност, изискват комплекс от взаимосвързани цели и секторни политики, интегрирани с политиките за сигурност на Европейски Съюз и НАТО, Организация на обединените нации, ОССЕ.

Във вътрешен проект е подчертано в одобряване върховенството на закона, противодействието на корупцията, прозрачността в активността на институциите , подсилване на ресурсния потенциал, взаимоотношение сред службите за сигурност и повишение на професионализма, съгласуваност и ефикасен надзор при осъществяване на пълномощията на службите за сигурност и публичен ред, както и за развиването на формите за отчетност пред обществото.
В плана са препоръчани и текстове за разширение опциите на стопанските субекти и неправителствения бранш при реализация на политиките за отбрана на националната сигурност.

Черноморският район би трябвало да остане настрана от всевъзможни спорове и това би трябвало да бъде записано в обновената Стратегия за национална сигурност, настоя социалистът Иван Иванов. Българска социалистическа партия предлага Черноморският район да не се милитаризира. Според аления народен представител с отхвърлянето на предлагането на Българска социалистическа партия в тактиката се позволява Черноморският район да се милитаризира, както и спорове в него.

Пламен Манушев от ГЕРБ пък уточни, че не схванал какво има поради Иван Иванов с предлагането да се демилитаризира Черно море. " Да се закрие българският флот ", попита той и добави: " С това вашето решение е да кажем на Русия да освободи Крим? "

Силовият министър Валентин Радев благодари на всички, които са се пробвали да подобрят текстовете. Стратегията била доста добър документ и трасирал за години напред.

" Когато става въпрос за националната сигурност, би трябвало да се обединим " , разяснява Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. Опозицията обаче не можела да е безучастна за грешките и минусите, които, съгласно социалиста, са доста. " Нямаме един летателен уред, който да литне, а би трябвало да сме спокойни ", подигравателен бе той и уточни, че нямало по какъв начин опозицията да е спокойна, когато " имаме една ограда, която може да падне ". " Вие в случай че желаете си благодарете и се прегръщайте " , захапа той болшинството.
" Стратегията не е добра ", безапелационен бе Стойнев. Затова социалистите се въздържат в гласуването на документа.

От ГЕРБ репликираха, че 2005-2009 кабинетът Станишев нямал тактика за националната сигурност.
" Нямахме тактика, само че имахме сигурност " , не се даде аленият народен представител.
" Онемях! " , ахна от своя страна при този отговор ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева.
След това тактиката мина.

 Правителството актуализира Стратегията за национална сигурност
Правителството актуализира Стратегията за национална сигурност

В отговор на мнението от КСНС от 30 май
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР