Парламентът обсъжда на закрито заседание дело на ЕК срещу Българския

...
Парламентът обсъжда на закрито заседание дело на ЕК срещу Българския
Коментари Харесай

НС обсъжда на закрито заседание дело на ЕК срещу Българския енергиен холдинг

Парламентът разисква на закрито съвещание дело на Европейска комисия против Българския енергиен холдинг (БЕХ) поради позволено господстващо състояние на газовия пазар от страна на дъщерните му държавни сдружения " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз ".
Има огромен риск да бъдат наложени и финансови наказания и да бъде наложено забранително решение за газовото и газопреносното сдружение.
Допълнителната точката за разискване бе импортирана през вчерашния ден от депутатът от Българска социалистическа партия Желю Бойчев и още 33 народни представители. В нея се желае да се одобри решение за приемане на нужните дейности за привършване на делото. От гласувалите 186 народни представители, 183 гласоподаваха „ за”, един бе срещу и двама се въздържаха. След това националните избраници взеха решение разискването по точката да стане на закрито съвещание.
Европейската комисия открива процедура по следствие против БЕХ за корист с господстващо състояние на пазарите на доставка на газ в България през 2013 година Сигнал за нарушавания на разпоредбите на Европейски Съюз за конкуренцията е подаден година по-рано от " Овергаз Инк ".
Комисията се притеснява, че БЕХ и неговите дъщерни сдружения " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " евентуално попречват съперниците да получат достъп до инфраструктурата, която им е нужна, с цел да се конкурират сполучливо на пазарите на доставка на газ в България. В това число има опасения за отвод на съперници за достъп до държавната газопреносна мрежа и до оборудването за предпазване на газ и са резервирали потенциал, който не им е нужен по газопровода за импорт, излиза наяве при откриването на процедурата от страна на Европейска комисия.
На 9 ноември 2017 година на закрито съвещание пред комисията по енергетика в Народното събрание обаче министърът на енергетиката Теменужка Петкова е уведомила депутатите, че Европейска комисия е отхвърлила направените от България оферти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР