Парламентът обсъжда на първо четене два законопроекта за промени в

...
Парламентът обсъжда на първо четене два законопроекта за промени в
Коментари Харесай

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе на първо четене в пленарна зала

Парламентът разисква на първо четене два законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт – на Министерския съвет и на „ Възраждане “.

 

Разгорещен спор в Народното събрание провокира предлагането на " Възраждане " следствието да излезе от прокуратурата, а шефът на националното разследване да проверява основния прокурор.

Проектът за промени в правосъдния закон е част от поредицата законопроекти, свързани с механизма за следствие на основния прокурор. След правосъдния закон Народното събрание би трябвало да гледа на първо четене и измененията в Наказателно-процесуален кодекс, където е записано по какъв начин ще става следствието на основния прокурор.

Народното събрание удължи и работното си време.

От правосъдното министерство също оферират промени в правосъдния закон. Те са вписани в проекта по възобновяване. Според тях би трябвало два разнообразни етични кодекса - на съдиите и на прокурорите и следователите.

Инспекторатът към Висш съдебен съвет ще прави оферти на промени и допълнения на двата кодекса, изясни зам.-министър Юлия Ковачева. Предлага се още Инспекторатът да проучва завършилите каузи и да организира антикорупционни образования. Обучителната активност се организира без значение от образованията в Националния институт на правораздаването.

" С измененията се планува да се укрепи ролята на Инспектората за предварителна защита в правосъдната власт ", заключи Юлия Ковачева.

Мирослав Иванов от " Продължаваме промяната " подлага на критика " Възраждане ", че в техния план не оферират нищо новаторско. Идеята на " Възраждане " е шефът на националното разследване да проверява основния прокурор, а следствието да излезе от прокуратурата. Именно това предложение провокира и най-разгорещени диспути.

" Директорът на Национална следствена служба е дясната ръка на основния прокурор и вие оферирате този човек да проверява основния прокурор ", добави Мирослав Иванов. " Вие не оферирате нищо ново и нищо свястно най-малко по тематиката механизъм за следствие на основния прокурор ", сподели още той.

Искрен Митев от " Промяната " попита съществено ли " Възраждане " оферират дясната ръка на основния прокурор да го проверява.

Цвета Рангелова от " Възраждане " пък отговори на Мирослав Иванов, че евентуално " като младеж " и с " не огромен юридически опит " не знае, че следствието преди не е било подчинено на основния прокурор.

Как си представяте, че хора, които са били според от основния прокурор, внезапно с магическа пръчка ще бъдат справедливи, попита Мирослав Иванов.

Радомир Чолаков, който е началник на правната комисия, също взе думата. В началото ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов го попита " да не вземе да предложи изобщо да няма прокуратура, че към този момент сме цъфнали ".

 

 

Проектът на държавното управление е включен в Националния проект за възобновяване и резистентност. С него се урежда пълномощието на съответната гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) за приемане на Кодекс за етично държание на българските съдии, надлежно Кодекс за етично държание на българските прокурори и следователи, като се регистрират спецификите на съдийската и прокурорската гилдия и разликите в професионалния статус и служебните отговорности на магистратите.

 

В едномесечен период от влизането в действие на закона съответната гилдия приема Кодекс за етично държание и внася етичните правила за одобрение от пленума на Висш съдебен съвет, се споделя в текста.

 

Законопроектът на „ Възраждане " вкарва механизми за повишен надзор върху активността на основния прокурор на Република България и на административните ръководители на органите на правосъдната власт.

 

" За пръв път от четири Народното събрание през днешния ден в пленарната зала се преглежда предложение за процедури за следствие и премахване от служба на основния прокурор ", уточни при представянето на текста Петър Петров.

 

 

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР