Парламентът обсъжда на първо четене държавния бюджет за 2022 г.,

...
Парламентът обсъжда на първо четене държавния бюджет за 2022 г.,
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда на първо четене бюджета за 2022 година

Парламентът разисква на първо четене държавния бюджет за 2022 година, откакто в сряда на първо гласоподаване минаха финансовите рамки на Здравноосигурителната каса и на Държавното публично обезпечаване. Дебатите се предават по Българска национална телевизия 2 и по Българското национално радио. В пленарната зала са министърът на финансите Асен Василев и представители на Министерството на финансите.

Рамката планува недостиг от 5.9 милиарда лева. (4.1% от БВП) в края на годината, както и 7.3 милиарда лева предел за вдишване на нов държавен дълг, като с 3 милиарда от тях ще бъдат рефинансирани остарели отговорности. В проектобюджета е заложен 4.8% напредък на Брутният вътрешен продукт, което е с към 1.2% повече от 2021 година, както и стесняване на безработицата от 5.4% на 5%. 

Средногодишното покачване на инфлацията хармонизирани показатели на потребителските цени (ХИПЦ) през 2022 година се предвижда да бъде 5,6 %, а инфлацията в края на годината да се забави до 3,1 %. Предвижда се опазване на ниските данъчни ставки за корпоративните налози и тези за налозите върху приходите на физическите лица, като значима причина за вложения, стопански напредък и претовареност.

С плана на държавен бюджет е препоръчано като краткотрайна мярка за 2022 година да се даде опция за потребление на ваучерите за храна като разплащателно средство за възнаграждение освен за храна, само че и за погасяване на сметки за употребени за битови потребности електрическа сила и вода.

От 1 април 2022 година е препоръчана анулация на окончателния налог върху добитите от локални физически лица приходи от лихви по банкови сметки.

Разчетено е нарастване на размера на минималната работна заплата от 1 април 2022 година от 650 на 710 лева

За 2022 година е разчетено нарастване на средствата за заплати и хонорари на личния състав за изборните длъжности. Също по този начин, за заетите в системата на правосъдната власт, за които законодателно е регламентиран механизъм за образуване на възнагражденията, нарастването е в размер 89,3 млн. лева Предвидено е също нарастване на заплатите на педагогическите експерти, за което са заделени 315 млн. лева

От 1 април 2022 година се планува увеличение на доходния аршин по член 4 и 4а от Закона за фамилни помощи за деца и увеличение на размерите на месечните помощи за развъждане на дете до довеждане докрай на приблизително обучение. За това са заделени 90 млн. лв..

Планирани са 26 млн. лв. за разноски за спомагателни хонорари за чиновници на Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта и Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда " по отношение на работа в рискови условия и положен ексклузивен труд по преодоляване на пандемията от COVID-19 за шест месеца.

За преодоляване на пандемията и следствията от COVID-19 за 2022 година са обезпечени спомагателни средства за закупуване на спомагателни количества ваксини - 267,2 млн. лева.; 352 млн. лева - за обезпечаване на поддръжка на личния състав на първа линия; 131,8 млн. лева - за обезпечаване на лекарствени артикули за лекуване на COVID-19 за лечебните заведения; и 101,2 млн. лева - за обезпечаване на проучване за COVID-19 с щадящи бързи антигенни проби за учениците, бързи антигенни проби и PCR проби.

Отделени са 13,2 млн. лева за издръжката на децата в детските ясли, с оглед цялостното освобождение на родителите от възнаграждение на такси, считано от 1 април 2022 година, както и 70 млн. лева за създаване и реорганизация на детски градини, детски ясли и учебни заведения.

С цел намаляване на икономическите последствия от ненадейно настъпилата неустойчивост на цените на електрическата сила и природния газ са заделени средства за подкрепяне на бизнеса в размер на 931,5 млн. лева

За продължение на така наречен мярка 60/40 за поддръжка на бизнеса за опазване на заетостта за шест месеца са заложени 410 млн. лв..

Целевата дотация за финансови разноски за общините е увеличена с 67,2 млн. лева или 30 % по отношение на 2021 година, а общата изравнителна дотация е увеличена с 49,6 млн. лева или с 15 %.

Разходите за защита за 2022 година възлизат на 1,73 % от Брутният вътрешен продукт. Предвидени са средства за превъоръжаване и рационализация на трите типа въоръжени сили и повишение на отбранителните качества на Българската войска (БА). От тях 187 млн. лева са за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморските сили; 100 млн. лева - за съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада; 180 млн. лева - за средства за създаване на интегрирана система и инфраструктура за асимилиране, употреба и обезпечаване на новия вид военен аероплан, в това число и за съпътстващите разноски по придобиването му; и 77 млн. лева - за превъзмогване на некомплекта на (БА).

С оглед на нуждата от прецизиране и остойностяване на част от политиките и промените в секторите се планува те да бъдат заложени при следваща актуализация на бюджета, която обаче няма да засегне задачите за бюджетното салдо, се показва в отчета на бюджетната комисия.
В него се отбелязва още, че сред първо и второ гласоподаване на законопроекта ще бъде импортирано предложение от съдружните сътрудници за отпадане на преходните и заключителните разпореждания, с които се трансформират закони, които нямат директна връзка с главния законопроект и следва да бъдат импортирани като обособени законопроекти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР