Парламентът обсъжда Доклада за дейността на Временната комисия за установяване

...
Парламентът обсъжда Доклада за дейността на Временната комисия за установяване
Коментари Харесай

На живо от парламента -доклад на временната комисия за меморандума с Джемкорп

Парламентът разисква Доклада за активността на Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков и план на решение по отчета. Дебатът се предава директно по Българска национална телевизия и БНР. Някои от членовете на краткотрайната комисия са изразили противоречие с отчета или са отказали да го съгласуват, предава Българска телеграфна агенция.
В проекторешението към него се предлага отчетът да бъде изпратен на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) и на Министерския съвет (МС) за запознаване и предприемане на дейности в границите на компетенциите им. 

Според изводите в отчета, с подписания меморандум, избран като необвързващ, са поети задължения, с които се дава опция на компаниите, страна по него, да получават информация, да показват мнения и де факто да имат основна роля при установяване посоката на развиване на стратегическия за българската стопанска система и националната сигурност бранш енергетика. По този метод са основани евентуални условия за настъпване на риск за енергийната, респективно националната сигурност на България.  
В отчета се показва още, че уговорка в меморандума дава опция на някоя от компаниите да предяви рекламация към България в идващите две години, без значение че са подхванати дейности за неговото преустановяване. Видно от гореизложеното, лицата, подготвили и подписали меморандума, не са защитили в оптималната степен финансовите и имуществените ползи на българската страна, се споделя още в документа.  
Министър-председателят Кирил Петков в интервала 13.12.2021 година - 02.08.2022 година не е възлагал инспекции на фирмите, с които е подписан меморандумът, на ДАНС преди или след подписването му. От издаването на отчета на ДАНС на 20.04.2022 година по отношение на сключването на меморандума, макар констатациите в него, три месеца не са били подхванати дейности от тогавашния министър-председател Кирил Петков за неговото преустановяване. Едва на 20.07.2022 година Петков внася отчета на ДАНС за разглеждане от Министерски съвет и се взима решение за неговото преустановяване, написа още в отчета.

Според документа, министърът на енергетиката в държавното управление " Петков " е основал условия след решението на Министерски съвет за преустановяване на меморандума неговото деяние да продължи, като вместо да изпрати едностранно 30-дневно предупреждение за преустановяване на меморандума, е изпратил писмо, с което предлага преустановяване по взаимно единодушие на страните. Меморандумът не е бил преустановен до 28.11.2022 година, показва още краткотрайната комисия. 
Подписването на Меморандума сред България, представлявана от Министерството на енергетиката, и компаниите Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, без да е осведомена ДАНС и без да е изискана инспекция по отношение на собствеността, статуса и капиталите на тези компании, излага на риск енергийната, респективно националната сигурност на страната, изключително поради новите данни, изнесени от ДАНС на закрито съвещание на 29 ноември 2022 година, е заключението в отчета на краткотрайната комисия.
Парламентът ратифицира Споразумението за финансов принос сред България и Европейския съюз по стратегия Invest EU. По тази метод България ще може да провизира гаранцията с Европейски Съюз по раздел „ Държави членки “ на обща стойност от 275 млн. евро, като от тях 150 млн. евро са обезпечени от Механизма за възобновяване и резистентност и осъществяванията в тази връзка на националния План за възобновяване и резистентност в България.
Другата част от 125 млн. евро са обезпечени от фондовете за споделено ръководство от програмен интервал 2021- 2027 година
От " Възраждане " показаха запаси с аргумента, че част от парите по Плана за възобновяване по този метод ще ги върнем като гаранции.
„ Ние се отхвърляме от 540 млн. лева, които ще отклоним от Плана за възобновяване и резистентност и ще ги вкараме в инструмент Invest EU.
Нека да не го гласуваме просто със зеления бутон. Дали е вярно това решение и дали тези пари ще се върнат в България, никой не ни го споделя това нещо. Говорим за близо 300 млн. евро, отклонени от ПВУ, които ще отидат за гаранции във фондове и банки за планове, които не биха били финансирани по никакъв различен метод, в случай че нямат банкова гаранция, тъй като са прекомерно рискови “, разяснява Димо Дренчев от " Възраждане ".
Дебатите в залата не се получиха, той като от другите партии не пожелаха да дискутират тематиката и със 149 гласа „ за “, 24 „ срещу “ и 1 въздържал се ратификацията беше призната от Народното събрание.
В дневния ред на народните представители е също отчет за осъществяването на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост от Междуведомствения съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките към Министерския съвет през 2021 г. 

Депутатите ще обсъдят и отчет за активността на Временната комисия за разглеждане на въпросите с дефицита и високите цени на дървата за огрев за отоплителен сезон 2022-2023 и за правене на оферти за справяне с тези проблеми. 
 
 
05 Яну 202328605 Яну 202321505 Яну 20239705 Яну 202352105 Яну 202346305 Яну 2023135КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани04 Яну 20231236824 Дек 2022316604 Яну 2023280928 Дек 2022684
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР