Парламентът обсъжда днес поредното вето на президента Румен Радев. Този

...
Парламентът обсъжда днес поредното вето на президента Румен Радев. Този
Коментари Харесай

ГЕРБ, БСП и ДПС в остър спор в НС!

Парламентът разисква през днешния ден следващото несъгласие на президента Румен Радев. Този път той върна за наново разглеждане измененията в Изборния кодекс, с които се открива да има машинно гласоподаване, само че и да се запазят хартиените бюлетини.

Основните възражения на президента са свързани с това, че ръководещите не са въвели напълно машинен избор, който ще гарантина повече почтеност в изборния развой. Освен това Радев не е склонен и с това цялата отговорност за доставянето на машините да се трансферира на Централната изборна комисия (ЦИК).

В пленарната зала още веднъж се разяснява, че главният проблем е сбърканите протоколи.

Българска социалистическа партия изрично застава зад машинното гласоподаване.

От ГЕРБ опонираха, че не е редно да се слага под въпрос работата на секционните изборни комисии (СИК) и обработването на протоколите.

Основният мотив на ГЕРБ беше, че няма развита страна, въвела напълно машинно гласоподаване. А съгласно опозицията точно по този начин ще отпадне подозрението за операциите с невалидни бюлетини.

Мнение в залата изрече и някогашният министър на културата Вежди Рашидов. Той укори Българска социалистическа партия, че приказват единствено за протестиращите и им заръча да отидат и при тези, работещите българи, които не са на жълтите павета.

"Не подценявайте българския народ! Какво толкоз с това машинно гласоподаване? ", съобщи Рашидов.

Движение за права и свободи пък изрекоха мнение, че има опит да се измести същината на казуса.

"Всички заедно прегърнахте концепцията, че преференциите са нещо хубаво. Всички невалидни бюлетини са резултат от преференциите ", разяснява Йордан Цонев.

Той предизвести, че изборният развой е злепоставен най-много поради дейностите на СИК. От думите му стана ясно, че най-добре е да се вкара машинно култивиране на гласуването.

"Не може при 2/3 сбъркани протоколи, подправяне, преписване, дописване, да има доверие ", добави още Цонев.

В хода на разискванията отцепниците от Българска социалистическа партия, измежду които и Валери Жаблянов, настояха, че би трябвало се отстрани на така наречен бонус за лидера и отпадане на 7-процентовия предел за пренареждане на листата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР