Парламентът не уважи президенското вето върху приетите на 7 ноември

...
Парламентът не уважи президенското вето върху приетите на 7 ноември
Коментари Харесай

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху данъчните промени

Парламентът не почете президенското несъгласие върху признатите на 7 ноември промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които влизат в действие по-високи налози за старите коли да заплащат по-висок налог.

" За " повторното му приемане гласоподаваха 130 народни представители, 46 бяха " срещу ". Парламентарната група на ГЕРБ е с съществена заслуга за приемането му с 96 гласа " за ".

Промените касаят увеличение на налога за по-старите коли, като изчисленията сочат, че за над 2 млн. автомобила на възраст над 15 години налогът става с 20 до 30% по-голям. Въвежда се нова формула за пресмятане на данъка, като в нея влиза екологичен съставен елемент (ЕК), който се дефинира от Общинския съвет на съответната община според категориите " Евро ", които са от 1 до 6. Ако за даден автомобил няма информация каква е екокатегорията му, приема се, че е най-ниската допустима. Във формулата се включа и веществен съставен елемент, като той се дефинира от мощността на мотора, поправена съгласно годината на произвеждане на автомобила.

За товарни коли сред 3,5 тона и 12 тона Общинският съвет на съответното обитаемо място приема екоданък сред 10 и 30 лв.. За мотопеди и мотоциклети, които са в категория най-малко " Евро 4 ", екоданъкът е 20% по-нисък, за " Евро 5 и 6 " – 50%.

Няма обаче да има по-нисък данък за коли с катализатори, тъй като за катализаторите можело да се лъже и по-добре било тогава въобще да се отстрани по този метод тази заплаха.

Според данните записаните у нас транспортни средства са над 3,6 милиона. От тях на възраст до 5 години са едвам към 168 000, а колите над 20-годишна възраст са 1,5 милиона.

Ветото върху измененията на Закона за корпоративното подоходно облагане е единадесетото за президента, като досега Народното събрание е подкрепил единствено едно от тях - върху Закона за приватизация и следприватизационен надзор. Съгласно правилника за организацията и активността на Народното събрание законът се смята за наново признат, в случай че за него е гласувало болшинство повече от половината от всички народни представители - 121. В претекстовете си президентът показва, че не е склонен с налога върху моторните транспортни средства, отлагането на промяната за таксата върху битовите боклуци. Според президента не е заслужено периодите за жителите и бизнеса постоянно да са наложителни, без значение от тяхната подготвеност, а периодите за страната нестимулирано да могат да се отсрочват.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР