Парламентът не можа да избере свой председател нито от първото,

...
Парламентът не можа да избере свой председател нито от първото,
Коментари Харесай

Блокаж! На втори тур парламентът не избра председател между Росен Желязков и Никола Минчев

Парламентът не можа да избере собствен ръководител нито от първото, нито от второто гласоподаване и се сътвори парламентарен безпорядък. 

Това се случва за първи път!

 

На балотаж депутатите избираха сред Росен Желязков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Никола Минчев от " Продължаваме промяната ".

 

При първото гласоподаване на балотажа Росен Желязков събра 103 гласа " за " от ГЕРБ и Движение за права и свободи, 85 бяха срещу, а 52 " въздържали се ".

 

Никола Минчев събра 98 " за ", 32 " срещу " и 110 " въздържали се ". Оказа се, че зад него са застанали Политическа партия, Демократична България и 1 от Българска социалистическа партия.

 

" Председателят на 48-ото Народно заседание се споделя Росен Желязков ", разгласи Вежди Рашидов, само че бързо бе поправен от Асен Василев от Политическа партия. " Според член 82 на Конституцията Желязков не е получил повече от половината гласове (121), и изборът му не е годен ", сподели съпредседателят на " Промяната ".

Наложи се председателстващият съвещанието Вежди Рашидов да даде още една отмора - заради настъпилия разнобой в пленарната зала.

 

Така Росен Желязков не стана ръководител на Народното събрание, както се очакваше.

 

При тази обстановка съвещанието не може да се разпусне, защото по устав ръководителят би трябвало да бъде определен на първото съвещание. Защото на следващия ден няма да има кой да го открие. И по тази причина " часовникът би трябвало да бъде спрян, споделиха пред Епицентър. бг депутати-юристи.

 

Ако през днешния ден се закрие съвещанието без определен ръководител на следващия ден няма кой да го открие, обясни Корнелия Нинова.  

 

Според Христо Иванов от Демократична България се планува процедура за повторна номинация, при която може да влезе още една фигура.

 

" Нова процедура стартира изначало и ще се организира до избора на ръководител ", поддържа същата теза и Явор Божанков от Българска социалистическа партия, който акцентира, че претендент на ГЕРБ левицата няма да поддържа. Социалистите ще поддържат Никола Минчев.

 

Петър Петров от " Възраждане " акцентира, че изборът на ръководител би трябвало да стане наложително в първото съвещание на Народно събрание.

 

" Ако Росен Желязков не успее да събере нужните му гласове, би трябвало да отстъпи ", сподели Асен Василев.

 

" Видя се, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са новата коалиция, която застана зад кандидатурата на Желязков. Въпросът е дали ще се появи " златен пръст ", който да обезпечи успеха му ", съобщи съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков.

" Ако " Възраждане " и " Български напредък " излязат от залата, с цел да се понижи кворумът, това значи, че те са в скрита коалиция с ГЕРБ. Ако останат в залата, ще гласуваме до момента в който един от претендентите събере 51% от депутатите в залата ", продължи той.

" Не ние боязън. Ще стоим през днешния ден тук, до момента в който излезем с ръководител на Народното събрание ", продължи Петков и съобщи, че Политическа партия няма да правят отстъпка от кандидатурата на Никола Минчев.

 

ГЕРБ пък няма да остъпят от Росен Желязков, стана ясно от думите на Десислава Атанасова.

 

Лидерите се събраха да вземат решение по какъв начин да продължи гласуването.

 

В Народното събрание настъпи безпорядък, тъй като депутатите не знаят по какъв начин да излязат от тази обстановка. В коридорите никой няма явен отговор на въпроса по какъв начин да приключи първият ден на Народно събрание.

 

Изборът на процедура ще зависи от " Възраждане ", защото със своите 27 народни представители те могат да наклонят везните в една или друга посока.

 

По информация на Епицентър. бг  има тежък  блокаж на процедурата, тъй като и при последващо гласоподаване обстановката ще е същата.

Росен Желязков даже и да получи поддръжка от " Български напредък ", няма да събере нужните му 121 гласа.

А и никой няма да допусне да падне кворумът, тъй че ръководителят на Народното събрание да бъде определен с по-малко гласове.

 

Стана ясно, че при първото гласоподаване двама души от Политическа партия са подкрепили Вигенин, а трима от Политическа партия са се въздържали за Минчев.

 

Минчев получи 74 гласа " за ", 29 - " срещу " и 135 " въздържали се " от 238 дали своят вот.

 

" За " Желязков от ГЕРБ - СДС бяха 103-ма, " срещу " - 86, а 51 се въздържаха при 240 дали своят вот.

 

ГЕРБ настоя първата политическа мощ да поеме новия 48-и състав на Народното събрание и с апел за примирение шефката на ПГ Десислава Атанасова аргументира предлагането на партията Росен Желязков да оглави институцията.

Тя го дефинира като подобаващ да наложи консенсус сред останалите парламентарни сили.

" Извън биографията на Росен Желязков, когото  познавам повече от 15 години, знам, че той може да подсигурява съблюдаване на разпоредбите и може да носи отговорност. Знам и че не може да се крие зад непозната отговорност, няма да разрешава противоконституционни актове да бъдат емблема на Народното събрание и няма да наложи за норма правото на силата за сметка на силата на правото ", сподели за съпартиеца си Атанасова.

Лидерът на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров още веднъж номинира Никола Минчев за ръководител на институцията. Той призна, че има процедура той да бъде определен от най-голямата парламентарна мощ, само че сподели, че имало доста образци в предишното на избор на различен началник на Народно събрание. " Най-важно е да се подходи мажоритарно с оглед персоналните качества на претендента ", посочи Гюров. Защото самият Минчев се трансформирал в знак на професионализъм и диалогичност в границите на предходния състав на Народно събрание. Освен това Минчев бил признакът на смяната и ново лице на парламентаризма. " Когато го номинирахме преди 1 година, акцентирахме върху юридическия му професионализъм. Днес можем да прибавим, че в обстановка на мощно фрагментиран парламент, той е индивидът, потвърдил, че с самообладание и добра дума може да се води една доста сложна зала. Той схваща какво е да си пръв измежду равни наред с положителното му образование и човещина ", означи за съпартиеца си Гюров.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев посочи, че групата не предлага собствен претендент за поста не тъй като няма уместно лице, а тъй като съблюдава традицията най-голямата парламентарна група да оглави институцията. И съобщи, че Движение за права и свободи не е спазвало тази традиция единствено в 47-ото Народно събрание, тъй като тогава най-голямата група е номинирала предходния ръководител Никола Минчев, на който е била поискана оставката точно от Движението. " А ние не се връщаме обратно ", предизвести Цонев.

 

И насочи зов - при положение, че Росен Желязков бъде определен за ръководител, да знае, че не е шеф на останалите 239 депутати. " Молим го да не помни от коя група е бил определен, да знае, че зад трибуната всички са равни пред Конституцията, законите и пред правилника ", добави Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР