Парламентът намали партийната субсидия от 11 на 1 лев за

...
Парламентът намали партийната субсидия от 11 на 1 лев за
Коментари Харесай

Партийната субсидия става 1 лев, партиите ще могат да получават дарения

Парламентът понижи партийната дотация от 11 на 1 лев за автентичен глас и позволи на партиите да получават дарения от юридически лица. При очевидното предпочитание на ГЕРБ измененията да се одобряват бързо, националните представителите удължиха работното си време и отложиха авансово оповестения дневен ред, с цел да прегледат и одобряват заложените в Закона за бюджета текстове. Поправките минаха с поддръжката на Движение за права и свободи, които са вносители на едно от предложенията за „ отваряне “ на партийното финансиране. Като „ налог корупция “ разгласи заместник-председателят на парламентарната група „ Българска социалистическа партия за България “ Драгомир Стойнев опцията партиите да се финансират от юридически лица.
 
Със започването на пленарното съвещание ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева предложи второто четене на измененията в Закона за бюджета да влязат като първа точка, с които се понижава партийната дотация и се позволява финансиране на партиите от юридически лица. Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия възнегодува. Драгомир Стойнев съобщи, че се постанова силово точка в дневния ред, която напълно трансформира политическата система:
 
„ Бе напълно обикновено тази точка да влезе в дневния ред и да бъде разисквана, а не тъкмо в този момент в последния миг за един отчет, който трябваше да е подготвен преди една седмица, вие да налагате силово точка в дневния ред и да желаете напълно смяна в политическата система в страната “, сподели Стойнев.
 Народно заседание БГНЕС
Зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Крум Зарков съобщи, че тематиката за партийните дотации не е била разисквана всъщност, а е послужила за прикритие на други неточности и проблеми, в това число грешката на финансовия министър при изчисляването на дотациите. Пенчо Милков - също от левицата, пък добави, че намаляването на дотациите е единствено краткотрайна бухалка против опозиционните партии, като задачата е преди локалните избори политическите други възможности да останат без финансиране.-->
 
Против разглеждането на измененията гласоподаваха 67 народни представители от Българска социалистическа партия и 15 от „ Обединени патриоти ”.
 
А ето по какъв начин депутатът от ГЕРБ Георги Марков отбрани предлагането на държавното управление за понижаване на дотацията на 1 лев за автентичен глас:
 
„ Защо ние би трябвало да хрантутим партиите с 1%, с цел да употребяват неприятната изборна система и ниския предел от 4%, да влизат като Реформаторския блок тук. Едните в съпротива, другите в ръководство и да нанасят удар след удар на парламентарната народна власт и да я трансформират в парламентарна лудница “.
 
Да търсим нови хрумвания и нови хора, пък тогава да мислим още веднъж да се върнем към дотации, добави Георги Марков.
 Даниела Дариткова БГНЕС
Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи през вчерашния ден, че концепцията е в този момент да се орежат дотациите, а по-късно да се търсят по-рационални решения за финансиране на политическите партии.
 
Лидерът на Атака Волен Сидеров удостовери поддръжката си за предлаганите от ГЕРБ промени.
 Народно заседание БГНЕС
Още по време на тричасовите диспути преди обяд стана ясно, че и Движение за права и свободи ще поддържа предлагането на ръководещите. Лидерът Мустафа Карадайъ посочи за следващ път позицията на партията, че демокрацията би трябвало да се отбрани, като се обезпечи транспарантното финансиране на партиите посредством държавна дотация.
 
„ Като краен резултат се случва едно и също. Всяка партия, с изключение на Движение за права и свободи, залита в полето на популизма с вярата, че Движение за права и свободи е виновна и тя ще пресече техния популизъм. Понякога ще подкрепим и някои ваши популистки оферти “, разяснява Карадайъ.
 
Предложението на Движението за права и свободи партийната дотация да се сведе до нула не се одобри, само че Движение за права и свободи дружно с ГЕРБ, Воля и Атака прокара импортираните от Министерски съвет промени, с които дотацията се понижи от 11 на 1 лев за автентичен глас.
 
След това решение народните представители пристъпиха към измененията, които позволяват на партиите да одобряват дарения от физически и юридически лица. Такива промени са внесли Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев от Движение за права и свободи, както и Валери Симеонов и Христиан Митев.
 Корнелия Нинова БГНЕС
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия зададе следните въпроси към вносителите:
 
„ Ще имат ли право компании, които имат отговорности към бюджета на България да спонсорират партии, които ръководят сега България? Второ, ще имат ли право компании, които получават публични поръчки, да спонсорират партии, които вземат участие в ръководството на страната и раздават публичните поръчки? Трети въпрос - ще могат ли компании, регистрирани в офшорни зони, да финансират партии в България? Четвърто, ще могат ли религиозни юридически лица - български и непознати, да финансират българските партии? И петият ми въпрос е ще могат ли неправителствени организации - български и непознати, като юридически лица с нестопанска цел, да финансират български партии? “
 
Отговори й Валери Симеонов, който се разграничи от предлагането на Движение за права и свободи, в което няма таван на годишните дарения, какъвто той предлага.
 Валери Симеонов БГНЕС
Лидерът на Националния фронт за избавление на България предложи редакция, която не разрешава на юридически лица с просрочени обществени заплащания, както и такива, регистрирани в офшорни зони да вършат дарения. Той се отхвърли обаче от първичната си концепция ограничаването да важи и за компании, които извършват публични поръчки.
 
От Българска социалистическа партия се притесняват, че с формулировката „ юридическо лице “ ще могат да се заобикалят рестриктивните мерки за дарения от религиозни институции и неправителствени организации, да вземем за пример.
 
В последна сметка Народното събрание утвърди финансирането на партии от физически и юридически лица с направената редакция. Текстът беше заложен в преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета, с които се трансформира Законът за политическите партии и Изборният кодекс. Промените плануват още партиите с най-малко 1 % действителни гласове да употребяват партийни офиси без да заплащат наем. Депутатите отхвърлиха обаче предлагането на Българска социалистическа партия неусвоените до 3 юни т.г. партийни дотации да се върнат на държавния бюджет.

Като „ налог корупция “ разгласи Драгомир Стойнев измененията, които дават право на партиите да се финансират от юридически лица и изясни негативни си избор:
 
„ Вие, които от ръководещите, желаете да имате по-малко администрация и по-малко налози, де факто сега нарушавате своя предизборна стратегия, тъй като въвеждате нов налог и това е налог корупция, налог за всяка компания, която не подкрепя ръководещите и не финансира ръководещите “.
 
Юлиян Ангелов от Вътрешна македонска революционна организация пък съобщи, че „ цялата страна ще се разпредели сред избрани предприемачи по общини. Нали се сещаме всички общински пари през които компании ще минат, “ попита той.
 
Промените ще влязат в действие след обнародването им в „ Държавен вестник “, а не от 1 юли, както беше записано в началото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР