Парламентът на Йордания одобри законопроект за забрана на вноса на

...
Парламентът на Йордания одобри законопроект за забрана на вноса на
Коментари Харесай

Йордания приема проектозакон за забрана на вноса на газ от Израел

Парламентът на Йордания утвърди законопроект за възбрана на вноса на израелски газ в страната, съобщи " Ройтерс ".

Предложението е взето единомислещо от 130 законодатели на Йордания и ще бъде отнесено до кабинета, с цел да бъде признат закон, макар че правните спънки могат да предотвратят влизането му в действие.

Преди това държавното управление съобщи, че става дума за договорка сред компании, а не за политически въпрос.

Сделката за доставка на стойност 10 милиарда $ в началото беше реализирана сред държавната комунална компания на Йордания и американския израелски консорциум, управителен от основаната в Тексас Noble Energy, с цел да даде газ на електроцентралите в страната за произвеждане на електричество.

Той не е отправен до Народното събрание за утвърждение.

Въпреки, че съдружникът на Съединени американски щати Йордания има кротичък контракт с Израел, договорката, която доставя Йордания за 15 години, се сблъсква с доста известна съпротива, като депутати настояват, че прави кралството подвластно от силата на съседа.

Много йорданци също са потомци на палестинци, които се реалокираха в страната след основаването на Израел през 1948 година и гледат на Израел като на своевременен зложелател, който прогони техните предшественици от домовете си.

Йорданското държавно управление съобщи след подписването на съглашението през 2016 година, че обезпечаването на постоянни цени на силата за идващото десетилетие може да реализира годишни спестявания от най-малко 500 милиона $ и да помогне за понижаване на хроничния бюджетен недостиг.

Вносът на израелски газ се трансформира в главен акцент в Йордания и провокира митинги и приканва да бъде прекъсната както договорката, по този начин и мирният контракт.

" Газът на врага е окупация. Долу договорката с газ ", обявиха протестиращи.

Връзките на Йордания с Израел са подложени на все по-голямо напрежение от сключването на договорката с газ, когато Израел мина вдясно и откакто Доналд Тръмп размени Барак Обама като президент на Съединени американски щати.

Кралят на Йордания Абдула се притеснява, че отхвърлянето на Израел от палестинска страна на окупирания Западен бряг може да провокира ново принуждение и да види ново потомство палестинци да се реалокират в Йордания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР