Парламентът на Унгария прие реформа за подобряване на независимостта на

...
Парламентът на Унгария прие реформа за подобряване на независимостта на
Коментари Харесай

Унгария отстъпи - прие съдебна реформа, за да отключи блокираните от ЕС милиарди

Парламентът на Унгария одобри промяна за възстановяване на независимостта на правосъдната система. Целта е да се отблокират милиарди евро от Европейски Съюз, замразени от Брюксел заради опасения, свързани с корупцията и върховенството на закона. Законодателите утвърдиха промяната с голямо болшинство, съобщи радио " Свободна Европа ". Тя трабва да влезе в действие на 1 юни.

 

" Унгария към този момент е изпълнила уговорките си във връзка с правораздаването ", съобщи министърът на правораздаването Юдит Варга.

Будапеща в този момент чака Брюксел да изплати дължимите на Унгария средства, сподели тя.

 

През декември 2022 година Европейската комисия замрази съвсем 22 милиарда евро за Унгария по кохезионните фондове за интервала 2021-27 година Тогава Европейска комисия съобщи, че Будапеща не съумява да извърши европейските стандарти за господство на закона. Брюксел също по този начин блокира достъпа на Унгария до пари за възобновяване от ковид на стойност към 6 милиарда евро.

 

Сега държавното управление на Виктор Орбан се надява да усвои първо 13,2 милиарда евро от блокираните 22 милиарда С промяната Будапеща дава отговор на няколко правосъдни претенции от страна на Европейската комисия. Възстановява се независимостта на Националния правосъден съвет, а също по този начин се анулират измененията, въведени от Орбан. Правителството към този момент ще е с лимитирани благоприятни условия да апелира правосъдни решения пред Конституционния съд. 

 

Друг значим акцент е, че съдиите още веднъж ще имат пълномощия да се обръщат към Съда на Европейски Съюз, когато имат подозрения за законосъобразността на избрани правосъдни решения по отношение на европейското право. През декември Брюксел изготви обстоен проект за Унгария с съответни стъпки, които би трябвало да бъдат изпълнени. Освен правосъдната промяна в него влизат още университетските свободи, правата на ЛГБТ общността, системата за даване на леговище и други


Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР