Парламентът на Украйна (Върховната рада) прие закон За осигуряване на

...
Парламентът на Украйна (Върховната рада) прие закон За осигуряване на
Коментари Харесай

Украйна прие закон за изключителността на украинския език

Парламентът на Украйна (Върховната рада) одобри закон " За обезпечаване на действието на украинския език като държавен ".

Документът планува, че украинските жителите са длъжни да употребяват националния език във всички области на живота, като за това ще наблюдават " езикови инспектори ". Това се отнася както за държавните институции, по този начин и за обществените институции - образователни заведения, лечебни заведения и предприятия от сферата на услугите.

Изключенията ще важат единствено за частни връзки и религиозни церемонии.

Законопроектът беше подсилен от 278 депутати при нужен най-малко от 226 гласа. Сега законът ще бъзе изпратен за автограф от президента.

Инициаторите на законопроекта считат, че главната му задача е развиването на украинския език като " автентичен език на титулярна нация ". Целта на документа е подсилване на националната еднаквост и опазване на традициите, обичаите и историческата памет.

Законът планува основаването на специфична " езикова комисия ", както и поста на омбудсман за неговата отбрана.

Освен това се предлага да се вкарат изпити за служители, определящи равнището на притежаване на украинския език. За нарушавания на закона се плануват санкции от 200 до 700 необлагаеми минимални приходи. Това е от 3,4 хиляди до 11,9 хиляди гривни (128-450 долара).

Също по този начин се основава кръг от лица, които би трябвало да приказват свободно украински език. Това ще засегне освен висшето управлението на страната - президента, министър-председателя, министрите и депутатите - само че и учители, медицински служащи, юристи и нотариуси.

Използването на украински език ще стане наложително в правосъдния развой, армията, правоприлагащи органи, рекламата, по време на предизборната акция и провеждането на референдуми.

В документа се прецизира, че редът на използване на кримско-татарския и други езици на коренното население и на националните малцинства ще бъде избран със специфичен закон, който депутатите ще вкарат след шест месеца.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР