Парламентът на Украйна прие във вторник на окончателно четене закона

...
Парламентът на Украйна прие във вторник на окончателно четене закона
Коментари Харесай

Украйна разширява регулацията на медиите и забранява позитивно отразяване на Русия

Парламентът на Украйна одобри във вторник на дефинитивно четене закона " За медиите ", който не разрешава позитивното отразяване на дейностите на Русия и уголемява правата на управляващите да контролират медиите. Приемането на законопроекта беше обявено от депутата от Върховната рада Ярослав Железняк в неговия канал в Телеграм, съгласно който 299 от 450 членове на украинския парламент са дали своят вот в поддръжка на законопроекта, предава Укринформ .

Новият закон уголемява пълномощията на Националния съвет за телевизия и радиоразпръскване, който става единственият регулатор на медиите. Националният съвет получава правото да изпраща наложителни инструкции до редакциите на всички медии, да глобява всички типове медии (телевизии, радио, печатни и онлайн медии), да не разрешава активността на онлайн медиите за период от 14 дни, без правосъдно решение да заличава регистрацията на печатни медии.

Този орган също по този начин придобива правото да изисква от интернет доставчиците да блокират достъпа до онлайн изявления без правосъдно решение, да изисква от услугите YouTube и Фейсбук  премахване на всевъзможни наличие, а от Гугъл да отстранява информация от резултатите от търсенето му от потребителите в едноименния браузър, да контролира работата на кабелните и онлайн телевизионни оператори. Законът не планува регистрация за уеб страници и блогъри, само че в този случай те не подлежат на правата, планувани за регистрирани медии, в това число правото на приемане на акредитация в публични органи.

Националният съюз на публицистите на Украйна излезе с изказване във вторник, в което подлага на критика медийния закон. Критиците показват, че Националният съвет не е самостоятелен регулатор, защото половината от този орган се назначава от президента на Украйна, а другата половина от Народното събрание, в който болшинство има пропрезидентската партия. Законът не планува квоти за публицисти, представители на медийната промишленост или консуматори на информация като част от регулатора.

Украинският медиен закон също не разрешава всички телевизионни канали и други медийни запаси от Русия, която в Украйна публично се назовава " държава-агресор ". Освен това законът не разрешава разпространяването на информация за дейностите на Русия, което от позиция на украинските управляващи е недостоверно. Забранява се и " извънредно позитивното “ отразяване на активността на съветските управляващи за тяхното " разпространение “.

Законопроектът " За медиите “, създаден от депутати от партия " Слуга на народа “, беше регистриран във Върховната рада в края на декември 2019 година Той беше подложен на критика от журналистическата общественост и изпратен за преправка през май 2020 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР