Парламентът на Украйна одобри днес поправка към антикорупционния закон с

Парламентът на Украйна одобри днес поправка към антикорупционния закон с ...

Парламентът на Украйна одобри искана от МВФ поправка към антикорупционен закон.Парламентът на Украйна одобри днес поправка към антикорупционния закон с цел да се осигури допълнително финансиране по програма "помощ срещу реформи" на стойност 17.5 млрд. долара на Международния валутен фонд, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Законът за създаване на независим съд, разглеждащ корупционните дела, бе приет през юни с няколко месеца закъснение, но МВФ поиска в него да бъдат направени промени, според които обжалванията по стари корупционни дела да влязат в юрисдикцията на новия съд. Целта на закона е решенията на новия съд да бъдат защитени от политически натиск или подкупи в Украйна, където дълбоко вкоренената корупция е преграда за чуждите инвеститори и сваля с два процентни пункта всяка година ръста на украинската икономика.

Създаването на антикорупционния съд, въвеждането на механизъм за реални цени на газа и спазването на бюджетните ангажименти са условия за отпускането на следващия транш от програмата на МВФ, която изтича идната година.

Източник: dnevnik.bg