Парламентът на Турция одобри предложение на правителството за изпращане на

...
Парламентът на Турция одобри предложение на правителството за изпращане на
Коментари Харесай

Парламентът на Турция одобри изпращане на войници в Либия

Парламентът на Турция утвърди предложение на държавното управление за изпращане на бойци в Либия , осведомят Агенция Франс Прес и " Дейли сабах ".

Законодателният орган утвърди меморандума за изпращане на бойци в Либия, които ще окажат помощ на подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление . Триполи изпрати публична молба на Анкара за турска военна помощ.
 Европа или Ердоган - кой ще завладее Либия?
Европа или Ердоган - кой ще завладее Либия?

Геополитическа злополука е на път да раздруса южните пазари на Европа под безпомощния взор на интернационална общественост и по-специално на Европейския съюз, който се провали с гръм и тропот

Разрешението беше утвърдено от 325 депутати против 184.

Миналия месец Ердоган разгласи решение на държавното управление да търси единодушието на Народното събрание за изпращане на бойци в Либия по молба на Триполи. Войниците ще пазят подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление против силите на военачалник Халифа Хафтар, който пък получава военна помощ от Русия, Египет и ОАЕ.
 Арабската лига против непознати войски в Либия
Арабската лига против непознати войски в Либия

Тя настоя за възпиране от дейности, които могат още повече да ескалират напрежението

Германия предложи да бъде хазаин на интернационална мирна конференция за Либия , която Организация на обединените нации възнамерява. Конференцията може да се организира в Берлин след планувана среща сред Ердоган и Путин през януари.

Предложението беше утвърдено от Народното събрание на изключително съвещание. Войниците ще бъдат ситуирани в Либия за една година, отбелязва АП, макар паниките, че турските сили могат да ескалират спора и да дестабилизират района.

Анкара и Триполи подписаха военно съглашение в края на 2019 година , което разрешава на Анкара да разположи военни специалисти и личен състав в Либия. Те също се подписаха под настрана съглашение за морските граници на Турция и Либия в Средиземно море.
 Турция форсира договорката за разполагане на войски в Либия
Турция форсира договорката за разполагане на войски в Либия

За да предотврати навлизането в безпорядък, съобщи Мевлют Чавушоглу

Турското държавно управление разяснява, че разгръщането на силите е с цел отбрана на турските ползи в Либия и Източното Средиземноморие , където страната е все по-изолирана поради икономическите зони на Гърция, Кипър, Египет и Израел, които обмислят да сключат съглашение за транспорт на газ.

Либия е под заплаха, която може да донесе неустойчивост на Турция , обявиха депутати от ръководещата партия по време на спор на предлагането.
 Либия изиска от Турция военна помощ
Либия изиска от Турция военна помощ

Ново ескалация на напрежението

Правителството не разкрива детайлности, само че предлагането ще разреши на ръководещите да решат по кое време и какъв брой бойци да изпратят в Либия.

Опозицията заяви, че ще гласоподава срещу предлагането , тъй като ще въвлече страната в още един спор и ще вземе присъединяване в " проливане на мюсюлманска кръв ".
 Ердоган желае да изпрати войски в Либия при започване на годината Обновена
Ердоган желае да изпрати войски в Либия при започване на годината

Той утвърди меморандум за военно съдействие сред Турция и Либия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР