Парламентът на Тунис одобри вчера спорни изменения в изборния кодекс,

...
Парламентът на Тунис одобри вчера спорни изменения в изборния кодекс,
Коментари Харесай

Тунис прие промени, които може да изключат водещ кандидат за президент от изборите

Парламентът на Тунис утвърди през вчерашния ден противоречиви промени в изборния кодекс, които биха могли да изключат някои претенденти за президентските и парламентарните избори, планувани за края на годината, в това число водещия претендент за президент Набил Каруи, съобщи " Франс прес ".

Събранието на народните представители гласоподава разнообразни ремонти, които слагат нови условия пред претендентите, като да вземем за пример да не са раздавали директна помощ на жители и да не са се употребили от политическа реклама. Промените бяха утвърдени със 128 гласа против 30 " срещу " и 14 " въздържали се ".

Новият текст може да попречва кандидатурата на медийния магнат Набил Каруи и на мецената Олфа Терас Рамбург.

Член от този избирателен закон изключва от президентските избори всеки, който през годината преди изборите е раздавал " някакви помощи или облаги на жители, било то в пари или в натура ". В изборите няма право да взе участие също претендент, " приел директно или непряко финансиране, в брой или в натура, от задграничен източник, или помощи, дарове или дарения от държавни или частни юридически лица, като се изключи финансирането от държавния бюджет ". Според измененията човек, който е правил или е употребил политическа реклама, не може да се яви на президентските избори.

Поправките бяха препоръчани от държавното управление, откакто медийният магнат Набил Каруи разгласи кандидатурата си. Каруи е прочут с благотворителните си акции, които основаната от него телевизия " Несма " демонстрира всекидневно. Макар че допитванията би трябвало да се одобряват внимателно, много от тях демонстрират, че най-вече от участниците считат да гласоподават за Каруи.

Промените в закона засягат и Олфа Терас Рамбург, която стана известна с културното и спортно си меценатство посредством фондация " Рамбург " и своето придвижване " Аиш Тунси ", със забележителната помощ на рекламни акции.

Друга корекция не разрешава присъединяване в президентски и парламентарни избори на претенденти със правосъдно минало.

" Тези промени бяха направени особено за отстраняването на политически съперници ", сподели за Агенция Франс Прес самостоятелният народен представител Ясин Аяри, наказан за рецензии против висши военни. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР