Парламентът на Словения прие поправка, която позволява на еднополовите двойки

...
Парламентът на Словения прие поправка, която позволява на еднополовите двойки
Коментари Харесай

Словения става първата страна в Източна Европа, разрешила еднополовите бракове

Парламентът на Словения одобри корекция, която разрешава на еднополовите двойки да подписват брак и да осиновяват деца, според решение на Конституционния съд. С това Словения стана първата страна в Източна Европа, приела такова законодателство, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Поправката в фамилното право беше утвърдена от 48 депутати, при 29 " срещу " и един " въздържал се ".

Словения, която стана обособена страна след разпадането на Югославия, е първата някогашна комунистическа страна в Европа, която утвърждава тази промяна, защото множеството ѝ съседки не позволяват цивилен съюзи или бракове сред хора от един и същи пол.

В Унгария от лятото на 2021 година коментирането на тематиката за хомосексуалността пред малолетни дори се санкционира с санкция.

През юли най-висшият съд в Словения постанови, че законът, който дефинира брака като съюз само сред мъж и жена, дискриминира двойките гейове и лесбийки. Той анулира неотложно действието на оспорваните текстове от закона и подреди на Народното събрание да промени текста в границите на шест месеца.

" С тези промени признаваме на еднополовите двойки, които трябваше да имат от дълго време ", съобщи Симон Малевац, държавен секретар в министерството на труда, фамилията, обществените въпроси и равните благоприятни условия.

Водещата опозиционна групировка Словенската демократическа партия насочи рецензии против решението на съда и провежда голям брой манифестации на негови съперници. " И най-хубавият татко в никакъв случай не може да размени една майка, нито противоположното ", съобщи председателката на парламентарната група на партията Аленка Йерай при откриването на дебатите.

С това Словения се причислява към общо 17 страни в Европа, които към този момент са легализирали еднополовите бракове, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР