Парламентът на Северна Македония ратифицира Протокола за присъединяване на страната

...
Парламентът на Северна Македония ратифицира Протокола за присъединяване на страната
Коментари Харесай

Северна Македония ратифицира влизането си в НАТО

Парламентът на Северна Македония ратифицира Протокола за присъединение на страната към НАТО. На събитието участва и българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева. Миналата година членовете на НАТО подписаха съглашение, което разрешава на Северна Македония да стане 30-ият член на Алианса. Очаква се това да се случи до месец.


След като решението за ратификация на Протокола за присъединение към НАТО беше гласувано в Народното събрание на Северна Македония, пред постройката на Събранието бе издигнато и знамето на Алианса.

Председателят на Парламента Талат Джафери изрази вяра до края на март процедурата по присъединение да бъде дефинитивно приключена.
Талат Джафери - ръководител на Народното събрание на Северна Македания: Ясно е че тази гала към този момент ще приключи и имайки поради, че ще вървим на предварителни избори се взехме решение да го ратификуваме договорът и да оставим отворен нашият път.
" До присъединението на западната ни съседка към НАТО се стига след подписването на Преспанското съглашение през 2018 година, когато трансформира и името си на Северна Македония. "

Пред Народното събрание президентът Стево Пендаровски съобщи, че присъединението към НАТО носи огромни отговорности.
Стево Пендаровски - президент на Република Северна Македония: Като равна членка имаме идентичен глас с останалите съдружници. Това значи да продължим да подобряваме стандарта на живот на старшините и на бойците и рационализация на защитата.
Председателят на българския парламент Цвета Караянчева разиска със своя сътрудник Талат Джафери и подписания контракт за добросъседството сред България и Северна Македония. И съобщи, че страната ни ще продължава да я поддържа в европейския ѝ път, в случай че се съблюдават точките от контракта.
Цвета Караянчева - ръководител на Народното събрание: Обсъдихме това, че е значимо да се съблюдава договорът, да се работи в комисията, откакто минат изборите. И в изборната изразителност да не се приказва за контракта с ненавист, а да се приказва градивно, да не се употребява политическата изразителност, когато се приказва за тематики за България.
До момента ратификацията на протокола за присъединение на Северна Македония към НАТО е подписан от 28 от 29-те му членски. Остава Испания да го ратифицира.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР