Парламентът на Северна Македония отстрани и.д. ръководителя на спецпрокуратурата Катица

...
Парламентът на Северна Македония отстрани и.д. ръководителя на спецпрокуратурата Катица
Коментари Харесай

Парламентът на Северна Македония отстрани спецпрокурора Катица Янева

Парламентът на Северна Македония в профил и.д. ръководителя на спецпрокуратурата Катица Янева, оповестиха международните осведомителни организации.

Това стана след гласоподаване, по време на което всички присъстващи 102-ма депутати споделиха " да " за отстраняването ѝ.

Припомняме, че през август името ѝ бе забъркано в сериозен скандал.

Главният прокурор Любомир Йовески разгласи пред публицисти, че на 21 август Катица Янева е била арестувана по съмнение в " корист със служебно състояние ", като предходния ден е била разпитвана в продължение на четири часа.

Янева отхвърли да е направила каквито и да е непозволени дейности и разгласи, че " не усеща никаква виновност ".

По-късно съдът в Скопие реши да остави Янева в ареста още 30 дни, до момента в който тече следствието.

През юли Янева подаде оставка от поста началник на спецпрокуратурата поради изказвания, че е взела рушвет от предприемач, разследван от сътрудниците й за корупция. Тя обаче трябваше да остане на поста си досега, в който бъде назначен нов спецпрокурор.

Скандалът избухва в миг, в който Северна Македония се приготвяше да стартира договаряния за присъединение към Европейския съюз. Очакваше се те стартират през октомври.

Всичко стартира през юли, когато предприемачът Боян Йовановски и хипотетичният му съизвършител Зоран Милевски са задържани по съмнение в изнудване.

Йовановски и Милевски са упрекнати, че са взели 1.5 милиона евро от Орце Камчев, като против това му дали обещание да му оказват помощ да получи по-лека присъда по дело, водено против него. Те му обяснили, че имат въздействие върху Катица Янева.

По-рано този месец италианският вестник " La Verita " разгласява записи на диалози сред Камчев и Йовановски, в които може да бъде чут и гласът на Янева. Спецпрокурорката тогава разгласи, че диалогът им няма връзка със случая на Орце Камчев.

Скандалът раздруса държавното управление поради името на премиера Зоран Заев, което също бе упоменато в записаните диалози.

Заев, който преди време даде обещание да изкорени корупцията, отхвърли изрично да има нещо общо с групичката на тримата.

Припомняме, че Специалната прокуратура бе основана през 2015 година за да проверява закононарушения по висшите етажи на страната. Реформите в правосъдната система и битката с корупцията са основно условие за всички страни, които се стремят да се причислят към Европейския съюз. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР