Парламентът на Русия работи върху законопроект за регулиране на частните

Парламентът на Русия работи върху законопроект за регулиране на частните ...

Русия работи върху законопроект за регулиране на частните военни компании.

Парламентът на Русия работи върху законопроект за регулиране на частните военни компании.

Това съобщи високопоставен депутат след информация, че неизвестен брой руски наемници са убити при въздушни удари на САЩ в Сирия, информира АП, позовавайки се на руски медии.

Генералът от запаса Владимир Шаманов, ръководител на военната комисия към долната камара на руския парламент, заяви, че правителството трябва да следи частните военни компании.

"Държавата трябва да бъде директно въвлечена във въпросите, отнасящи се до живота и здравето на гражданите ни", каза той.

Медии съобщават, че руски наемници са част от проправителствени сили в Сирия, които са били атакувани от подкрепяни от САЩ бойци в провинция Дейр ез Зор, Източна Сирия, на 7 февруари. Най-малко четирима руски граждани са убити.

Според разпространяваната информация хиляди руски наемници участват във войната в Сирия. Наемниците позволяват на Кремъл да поддържа официалните данни за броя на загиналите руски военнослужещи в арабската страна на ниски нива, което помага за избягване на негативна публичност за руската намеса в Сирия.

Руски и американски официални представители отбелязват, че нямат информация за руски загуби в Сирия на 7 февруари. Според руското военно министерство при инцидента не са замесени войници на Русия, но са ранени 25 сирийски доброволци.

Ако се потвърди, че руски граждани са загинали от ръцете на американската армия, това ще постави Москва и Вашингтон в изключително неудобна позиция на фона на вече влошените отношения между двете държави, а също така ще представлява първи директен сблъсък между руските и американските сили, отбелязва АП.

В продължение на повече от 3 часа американски бойни самолети F-15E, AC-130, стратегически бомбардировачи Б-52, хеликоптери Apache и безпилотни самолети Reaper са атакували позиции на проправителствените сили, унищожавайки танкове, артилерия и бойци. /news.bg

Източник: dnesplus.bg