Парламентът на Република Северна Македония ще ратифицира Протокола за присъединяване

...
Парламентът на Република Северна Македония ще ратифицира Протокола за присъединяване
Коментари Харесай

Македония ратифицира влизането си в НАТО

Парламентът на Република Северна Македония ще ратифицира Протокола за присъединение на страната към НАТО. На съвещанието ще участва и българска делегация, водена от ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева.

След ратификацията ръководителят на българския парламент и народните представители ще участват на церемонията по издигане на знамето на НАТО пред постройката на Събранието. Цвета Караянчева ще се срещне с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и с ръководителя на Събранието Талат Джафери.

В състава на делегацията са Борис Вангелов, ръководител на Групата за другарство България – Северна Македония, Тома Биков, заместник-председател на Групата за другарство и членовете на групата Жельо Бойчев, Велислава Кръстева и Полина Цанкова-Христова.

Решението да бъде отправена покана към западната ни съседка за присъединение към НАТО е взето през 2008 година с изискване за намиране на взаимно задоволително решение на разногласието с Гърция за името на страната. Този развой и процедурите по осъществяването на достигнатия компромис завършиха с утвърждението от парламентите на двете страни на подписаното през 2018 година  Преспанско съглашение. През февруари предходната година Протоколът за присъединение на Северна Македония към НАТО се подписа от държавите-членки на Алианса в Брюксел.

Българският парламент ратифицира Протокола по присъединението на Северна Македония на 20 февруари предходната година в наличието на ръководителя на македонския парламент Талат Джафери.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР