Парламентът на Норвегия гласува за намаляване на инвестициите на Държавния

...
Парламентът на Норвегия гласува за намаляване на инвестициите на Държавния
Коментари Харесай

Държавният фонд на Норвегия намалява инвестициите в книжа на компании за петрол, газ и въглища


Парламентът на Норвегия гласоподава за понижаване на вложенията на Държавния пенсионен фонд на страната (Нефтеният фонд) в бумаги на компании, добиващи нефт, газ и въглища и увеличение на вложенията в планове за произвеждане на електрическа енергия от възобновими енергийни източници, написа The Wall Street Journal.

Предложението планува изваждане на над 13 милиарда $ от акции на компании, добиващи обичайни горива и вложение до 20 милиарда $ в бумаги на екологични компании. Отбелязва се, че фондът няма да понижава вложенията в огромните енергийни компании в света, само че може да извади средствата си от такива компании като Anadarko Petroleum или Occidental Petroleum.

Петролният фонд има разнообразни дялове в съвсем 9,2 хиляди компании, в това число 341 нефтогазови. Около 6 % от неговите активи, които се правят оценка на над 1 трлн. $ са в бумаги на енергийни компании, в това число 2,45 % -ен дял в Royal Dutch Shell и 0,94%-ен дял пакет от акции в ExxonMobil.

Фондът има съвсем 1,4 % от всички акции в света. За ръководството на Петролния (Нефтен ) фонд дава отговор отдел на Норвежката централна банка Norges Bank Investment Management (NBIM). Държавният Петролен фонд работи на международните пазари посредством структурата Government Pension Fund Global.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР