Парламентът на Македония ратифицира договора с Гърция за името, информира

...
Парламентът на Македония ратифицира договора с Гърция за името, информира
Коментари Харесай

Парламентът на Македония ратифицира договора с Гърция

Парламентът на Македония ратифицира контракта с Гърция за името, осведоми МИА.

Договорът за разрешаване на 27-годишния спор за името с Гърция беше утвърден с 69 гласа " за " в 120-местния парламент, без " срещу " и " въздържал се ".

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ бойкотира съвещанието за утвърждението на Окончателно съглашение за споразумяване на разликите, разказани в Резолюции 817 (1993) и 845 (1993) на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, и определяне на стратегическо партньорство сред страните.

Пред депутатите министър председателят Зоран Заев съобщи, че договорът значи преустановяване неизвестността за Македония и съставлява почтено и задоволително решение за двете страни, с което се удостоверява македонската еднаквост и език.

Имаме контракт с ясно наблягане на нашата македонска еднаквост, на нашия македонски език. На никого нищо не сме подарили. Споразумението е в полза на жителите и нашите деца, разясни той и добави, че договорът приключва операциите и изолацията.

Според него договорът отваря вратите за евроинтеграцията на страната.

След ратификацията договорът би трябвало да бъде изпратен на президента Георге Иванов, който би трябвало да се подпише в седемдневен период. Иванов неведнъж разгласи, че няма да се подпише, което принуди Заев да го заплаши с импийчмънт.

При несъгласие на президента на Македония договорът се връща в Народното събрание, където е належащо безусловно болшинство от 61 гласа за утвърждението му. Договорът наново се връща на президента, който съгласно конституцията е задължен да се подпише.

Според контракта формалното име на балканската страна ще е Република Северна Македония или Северна Македония (съкратено име). С него се признава македонският език като част от групата южнославянски езици.

За есента е очакван народен референдум за името.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР