Парламентът на Ливан одобри двуседмичнo извънредно положение, наложено от правителството

...
Парламентът на Ливан одобри двуседмичнo извънредно положение, наложено от правителството
Коментари Харесай

От днес: Ливан в двуседмичнo извънредно положение

Парламентът на Ливан утвърди двуседмичнo изключително състояние, наложено от държавното управление след мощната детонация на пристанището в Бейрут предходната седмица. Извънредното състояние дава пълномощия на управляващите да подтиснат митингите, осведоми Агенция Франс Прес.
В обществените мрежи се разпространиха апели протестиращи да попречат на депутатите да заседават - първо заседание от детонацията на 4 август, която унищожи огромна част от столицата.
Малък брой протестиращи се отзоваха тази заран, преди формалните визити на френския боен министър Флоранс Парли и Дейвид Хейл, американски посланик.
Полицията превъзхождаше като бройка дузината протестиращи, които се събраха пред Народното събрание, заяви сътрудник на международната информационна организация.
Демонстрантите се пробваха да спрат колите с депутатите, само че не съумяха и в Народното събрание беше събран нужният кворум.
Силната детонация, която умъртви 171 души и рани минимум 6500 души, възроди апелите за смяна на дългогодишната политическа система в страната. Много политици са някогашни бойци от гражданската война от 1975 до 1990 година
На 4 август две детонации породиха на пристанището в Бейрут. 300 000 души останаха без дом вследствие на извънредно мощната втора детонация. Взривът е обвързван с към 2 750 тона амониев нитрат, което е равнозначно на към 1.2 килотона тротилов еквивалент. Амониевият нитрат е бил иззет от ливанското държавно управление от транспортен съд и е бил съхраняван на пристанището в продължение на 6 година без нужните ограничения за сигурност. Експлозиите провокираха земетресение с магнитуд 3.3 по Рихтер, усетено в Турция, Сирия, Израел и някои елементи на Европа. Ливанските управляващи проверяват няколко аргументи за нещастието: външна интервенция, немарливост или случай.
Разследване на Агенция Франс Прес е открило, че до деня преди детонацията публични представители са отправили предизвестия за товара, само че никой нищо не е направил макар страховете на специалисти, че може да аргументи огромен пожар.
Днес Народното събрание също утвърди оставката на седем депутати, които се отдръпнаха предходната седмица поради детонацията.
Извънредното състояние разрешава на армията да затваря публични места и да не разрешава събирания, които съставляват опасност за националната сигурност. Също по този начин уголемява юрисдикцията на военните съдилища за сметка на гражданските. Армията може да нахлува в частни жилища когато и да е и да постанова домакински арест.
Правителството на Хасан Диаб подаде оставка като министър председател в понеделник на фона на митинги след случая.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР