Парламентът на Киргизстан определи 11 април за датата, на която

...
Парламентът на Киргизстан определи 11 април за датата, на която
Коментари Харесай

АФП: Киргизстан бавно се превръща в авторитарна държава |

Парламентът на Киргизстан дефинира 11 април за датата, на която ще се организира парламентарен референдум за увеличение на пълномощията на президента, оповестява Българска телеграфна агенция.

Така една от най-плуралистичните, само че и най-нестабилните страни в района се трансформира в властническа страна, разяснява Агенция Франс Прес.

През февруари актуалният президент Садир Жапаров се срещна с съветския президент Владимир Путин, който съобщи, че конституционната промяна ще усили стабилността в страната, както и двустранните връзки сред Бишкек и Москва.

Предложението за образуване на референдум беше признато с болшинство, като единствено шест от стоте депутати в Народното събрание гласоподаваха " срещу ".

Планираната конституционна промяна планува правото на и втори 5-годишен мандат на президента. През 2010 година беше признато предписание, ограничаващо мандатите на президента до един мандат с дълготрайност 6 години.

В плана се планува още правото му да назначава държавното управление. Министър-председател пък ще бъде ръководителят на президентската администрацията. 

Президентът ще може самичък да насрочва парламентарни избори и да афишира изключително състояние.

Садир Жапаров встъпи в служба в края на януари откакто завоюва предварителните избори, до които се стигна, откакто предходният президент Соронбай Жеенбеков подаде оставка през октомври на фона на всеобщи вълнения и митинги в страната против оповестения резултат от парламентарните избори по-рано.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР