Парламентът на Иракски Кюрдистан реши днес датата 3 август да

...
Парламентът на Иракски Кюрдистан реши днес датата 3 август да
Коментари Харесай

Парламентът на Иракски Кюрдистан определи днешната дата за ден на геноцида срещу язидите

Парламентът на Иракски Кюрдистан реши през днешния ден датата 3 август да стане ден за възпоменание за геноцида против язидите, осъществен от екстремистката формация "Ислямска страна ", съобщи ДПА.

На този ден преди пет години "Ислямска страна " завзе северозападния иракски град Синджар и подложи язидските му поданици на всеобщи зверства. В търсене на сигурност оживелите избягаха в намиращия се в Северен Ирак район Иракски Кюрдистан и други региони.

При отбелязването на петата годишнина от нашествието министър председателят на Иракски Кюрдистан Масрур Барзани даде обещание държавното управление на самостоятелния район и централната власт в Багдад да положат старания, с цел да облекчат ориста на религиозното малцинство. Барзани даде обещание също да върне по родните им места язидите от Синджар и да обезщети жертвите на насилието на "Ислямска страна ". За "Ислямска страна " язидите, почитатели на антично изповедание, са поклонници на дявола. Групировката беше изтласкана от Синджар през 2015 година.
Според язидски данни от този момент са открити към 80 всеобщи гроба на членове на общността, за които се допуска, че са били екзекутирани от "Ислямска страна ".

Смята се, че и до момента хиляди язиди, най-вече дами и деца, не престават да са държани в плен от групировката. Много язидски дами и девойки, които бяха освободени и се завръщат при фамилиите си, откакто бяха поробени и подложени на изнасилвания от джихадистите, са принудени да изоставят децата си, добавя Асошиейтед прес. В опит да защитят травмираната и изолирана общественост язидски религиозни водачи оповестиха през април, че няма да одобряват децата на бойци от "Ислямска страна " а единствено тези, чиито двама родители са язиди.

Преди 2014 година в Ирак имаше почти 550 000 язиди. Настъплението на "Ислямска страна " против Синджар принуди хиляди от тях да избягат в Иракски Кюрдистан или да изоставен въобще Ирак, напомня ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР