Парламентът на Грузия възобнови работата си. В ранния следобед спецчасти

...
Парламентът на Грузия възобнови работата си. В ранния следобед спецчасти
Коментари Харесай

Парламентът в Грузия възобнови работата си

Парламентът на Грузия възобнови работата си. В ранния следобяд спецчасти освободиха силово входовете на постройката, блокирани от стачкуващи. Няма данни за потърпевши, арестувани са десетки. Председателят на Народното събрание върна алегорично на опозицията катинара и веригите, с които беше заключен централният вход на зданието, с думите, че в Грузия никой не може да провежда преврати.

Как се стигна до следващата политическа рецесия в страната - споделя Теодора Гатева.

За да освободи окупираната от нощес от протестиращи постройка на Парламента, полицията употребява водни оръдия и сълзотворен газ. Демонстрантите имаха 30 мин. да освободят входовете непринудено. След приключването им спецчастите бяха задействани.

Около час по-късно, макар оказаната сериозна опозиция, грузинските депутати се върнаха на работните си места. От стачкуващи беше освободен и част от един от главните булеварди в Тбилиси - Шота Руставели. Акцията на опозицията продължи на построената покрай Парламента сцена, с речи на част от водачите ѝ и под зоркия взор на чиновниците на реда. До следващата политическа рецесия се стигна след неуспех на депутатите да гласоподават промени в Конституцията предходната седмица.

Те трябваше да разрешат преход от смесена към пропорционална система за гласоподаване, която да се употребява по време на парламентарните избори, планувани за октомври 2020 година. За да мине предлагането, бяха нужни гласовете на 113 от общо 150 депутати. За смяната обаче гласоподаваха 101.

Въздържаха се представители на ръководещата партия " Грузинска фантазия - Демократична Грузия ". Това докара и до огромния антиправителствен протест нощес, в който участваха повече от 20 хиляди души.

Сергей Капанадзе, опозиционен водач: Много елементарни претенции - прекосяване към пропорционална система на гласоподаване и незабавни парламентарни избори, тъй като това държавно управление изгуби легитимността си да ръководи. Това е.
Съединени американски щати и Европейски Съюз приканиха властта и опозицията към разговор. Дали обаче той ще е вероятен не е ясно, тъй като в парламентарната зала се върнаха единствено депутатите от ръководещата партия. Опозицията разгласи протест.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР