Парламентът на Германия избра социалдемократа Олаф Шолц за канцлер, предаде

...
Парламентът на Германия избра социалдемократа Олаф Шолц за канцлер, предаде
Коментари Харесай

Олаф Шолц беше официално избран за канцлер на Германия

Парламентът на Германия избра социалдемократа Олаф Шолц за канцлер, съобщи ДПА. Шолц заема мястото на Ангела Меркел , която в продължение на 16 години беше отпред на Германия.

Шолц получи болшинството от гласовете в Бундестага в сряда, след което беше публично назначен от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер . Малко по-късно новият канцлер се върна в Народното събрание, където постави клетва.

По време на съдружните договаряния по съставянето на новия кабинет Шолц насочи поръчката държавното управление му да реализира „ най-големия план на рационализация, провеждан в Германия през последните 100 години “.

Кабинетът, управляван от него, е първото, формирано от три партии, в 30-годишната история на обединена Германия. Освен Германската социалдемократическа партия, на която е водач новият канцлер, в нея влизат „ Зелените “, както и либералите от Свободната демократическа партия.

Шолц поема властта на фона на огромни очаквания за модернизиране на Германия и битка против климатичните промени. Правителството му е изправено и пред непосредственото предизвикателство да се оправи с актуалната най-трудна фаза от коронавирусната пандемия в страната.

В първата си външнополитическа аудиенция Шолц ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж. Основна тематика ще са събитията в Украйна, оповестиха от Елисейския замък във вторник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР