Парламентът на Гърция избра бившата ръководителка на Държавния съвет и

...
Парламентът на Гърция избра бившата ръководителка на Държавния съвет и
Коментари Харесай

Официално Гърция за първи път има жена президент

Парламентът на Гърция избра някогашната ръководителка на Държавния съвет и някогашен висш арбитър Катерина Сакеларопулу за идващ президент на южната ни съседка. Президентът в Гърция разполага значително с церемониални функционалности и лимитирани политически пълномощия.

63-годишната Сакеларопулу завоюва поддръжката на 261 депутати в 300-местния парламент. Тя беше подкрепена от депутатите от ръководещата партия " Нова народна власт ", опозиционната лява партия СИРИЗА и лявоцентристкото Движение за смяна (Кинал).

Депутатите Андонис Самарас от " Нова народна власт ", Трифонас Алексиадис, Никос Сирмалениос, Костас Зурарис и Александрос Мейкопулос от Сириза и Константину Адаму от Мера25 не участваха по време на гласуването.

В обособени писма до ръководителя на Народното събрание Костас Тасулас, Самарас, Алексиадис и Сирмалениос обявиха, че биха дали своят вот за Сакеларопулу, в случай че бяха участвали в залата.

Мандатът на Сакеларопулу е 5-годишен, започвайки от 13 март, когато завършва мандатът на сегашния президент Прокопис Павлопулос. Тя ще бъде първата жена, държавен глава на Гърция.

Председателят на Народното събрание Тасулас ще посети Държавния съвет в 13:30 часа, с цел да разгласи публично резултата от гласуването на идващия президент на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР