Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който се

...
Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който се
Коментари Харесай

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на самостоятелната Република Сръбска одобри отчет, в който се показва, че убийството на 8000 мюсюлмани в Сребреница по време на войната в Босна не съставлява геноцид , оповестява " Ройтерс ".

Това мнение опонира на решенията на интернационалните съдилища.

Клането през 1995 година, случило се в седмицата, откакто безвредната зона на Организация на обединените нации Сребреница беше атакувана от силите на босненските сърби, се смяташе за най-голямото безчовечие в Европа след Втората международна война.

Парламентарната стъпка пристигна в акцията на Сърбия и Република Сръбска против резолюция за отбелязване на геноцида в Сребреница, която се разисква в Организация на обединените нации и би трябвало да бъде гласувана в Общото заседание при започване на май.
 Република Сръбска плаши с самостоятелност и отхвърля Сребреница
Република Сръбска плаши с самостоятелност и отхвърля Сребреница

След като Сърбия заплаши, че при призната езолюция ще предприеме ограничения

" Геноцид не се е случил, сходна подготовка би трябвало да бъде отхвърлена ", съобщи националистическият президент на Република Сръбска Милорад Додик пред депутатите. " Сръбският народ не е направил геноцид ".

Миналата седмица президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че Сърбия ще се бори против приемането на резолюцията на Организация на обединените нации, която би хвърлила виновността върху сърбите, заради опасения, че това може да даде претекст на Босна да изиска военни репарации от Сърбия - съдружник на босненските сърби по време на войната.

Властите в Република Сръбска приканиха жителите да участват на всеобщ протест във фактическата столица на района Баня Лука по-късно през днешния ден, с цел да стачкуват против резолюцията на Организация на обединените нации, която те се зарекоха, че в никакъв случай няма да одобряват.

Международният углавен съд за някогашна Югославия откри в поредност от присъди през последните две десетилетия, че клането на 8000 мюсюлмански мъже и момчета в Сребреница съставлява геноцид.
 Вучич: Сърбия решена да се бори до последно против резолюцията за Сребреница
Вучич: Сърбия решена да се бори до последно против резолюцията за Сребреница

Ако бъде признат документт, Белград кандидатства за променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации

През 2007 година Международният съд удостовери такава декларация, заявявайки в допълнение, че Сърбия не е съумяла да предотврати осъществяването на геноцида.

Мъжете, множеството от които невъоръжени, бяха екзекутирани, до момента в който се опитваха да избягат от източния анклав, откакто той падна в ръцете на силите на босненските сърби на 11 юли 1995 година Те бяха избити и останките им бяха изровени години по-късно от всеобщи гробове в главно и приблизително учебно заведение.

Сръбските сили бяха командвани от военачалник през 2017 година, откакто бе наказан от МНСБЮ за геноцид и закононарушения против човечеството за образуване на кланета и етническо пречистване по време на войната в Босна.

Доклад от 2021 година на група задгранични специалисти, поръчан от държавното управление на Република Сръбска, заключава обаче, че в Сребреница са осъществени закононарушения, само че не и геноцид. В документа броят на починалите е понижен на половина и се твърди, че множеството от починалите мъже са били убити в борба.

Проекторезолюцията на Организация на обединените нации, инициирана от Германия, Руанда и подкрепена от Съединените щати, Босна и Херцеговина и други страни, приканва 11 юли да бъде формален Международен ден за възпоменание на жертвите на геноцида в Сребреница.

В нея се упорства и за наказание на всяко отказване на геноцида в Сребреница.
 25 година от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже
25 година от клането в Сребреница - погребаха останките на още девет мъже

Босненски сърби избиха 8 372 босненски мюсюлмани през 2015 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР