Парламентът леко затегна контрола върху инсталациите, които горят боклук. По

...
Парламентът леко затегна контрола върху инсталациите, които горят боклук. По
Коментари Харесай

Парламентът леко затегна контрола върху инсталациите за горене на отпадъци

Парламентът леко стегна контрола върху инсталациите, които горят отпадък. По предложение на ГЕРБ депутатите одобриха, че всички действия по изгаряне на рискови и неопасни боклуци ще минават през наложителна оценка на влияние върху околната среда (ОВОС). Това стана с промени в Закона за запазване на околната среда, признати на второ четене в пленарната зала.

Това е отговорът на ръководещите на терзанията на обществеността поради безконтролното горене на боклуци. „ Независимо, че все още националното ни законодателство е в цялостно сходство с европейското, заради обстоятелството, че става дума за действия по изгаряне на боклуци, у хората има безпокойствие и смятат, че са налице предпоставки за лъчение на повече нездравословни излъчвания в атмосферата, замърсяване на околната среда и опасност за здравето ”, показаха вносителите в претекстовете към законопроекта.

До момента предложенията за създаване на по-малки съоръжения – с потенциал под 100 тона за денонощие, минават по олекотена процедура , при която способният държавен орган взема решение дали да се извърши Оценка на въздействието върху околната среда или не. Задължителна оценка се прави за оборудванията с потенциал над 100 тона за денонощие.

С новите промени ръководещите твърдят, че всички типове съоръжения – без значение дали са за рискови или неопасни боклуци, ще подлежат на по-строг предпазен екоконтрол . Поправката ще засегне и пробните съоръжения, настоящи за период до 2 години, които обезвреждат или оползотворяват боклуци, с цел да развиват или изпитват нови способи и артикули.

Започналите към този момент процедури по Оценка на въздействието върху околната среда на оферти за създаване на съоръжения ще бъдат довършвани по новия ред, взеха решение още депутатите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР