Парламентът излезе в Коледна ваканция, днес е последния работен ден

...
Парламентът излезе в Коледна ваканция, днес е последния работен ден
Коментари Харесай

Депутатите излязоха в Коледна ваканция, ще заработят пак на 15 януари

Парламентът излезе в Коледна почивка, през днешния ден е последния работен ден на депутатите. С това завърши и осмата сесия на 44-ото Народно заседание. По устав народните представители са във почивка от 22 декември до 10 януари. Но защото този ден се пада петък, те ще стартират в действителност работа на 15 януари, сряда, когато ще е първото пленарно съвещание за новата година и за новата сесия. Така на процедура Народното събрание ще почива цели 25 дни.

„ Искам да ви пожелая светли коледни и новогодишни празници. Да се посрещнем на 15 януари от 9.00 ч. на идващото пленарно съвещание живи и здрави и подготвени за работа “, сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, удряйки последния звънец за деня и пленарната сесия.

Още в първите дни на новата 2020 година депутатите ще се захванат още веднъж с въпроса за партийните дотации. Премиерът Бойко Борисов предложи да се организира изчерпателен спор по тематиката, с цел да се обясни каква сума е нужна на партиите, с цел да съществуват и да развиват активността си. Трябва да се уточни също защо тъкмо би трябвало да се харчат тези пари и защо не може, както и да се усъвършенства отчетността им.

След като през юли, преди локалните избори ръководещото болшинство изненадващо смъкна дотацията на 1 лев за действителен глас, то при започване на декември също по този начин изненадващо беше гласувано за 8 лв. на глас. Това стана след основал се безпорядък в пленарната зала, при който партиите останаха изобщо без дотации. На извършените незабавни съвещания сред финансовия министър Владислав Горанов, ГЕРБ и Патриотите, представлявани от Валери Симеонов, ръководещите склониха да поддържат предлагането на Българска социалистическа партия за 8 лв. на автентичен глас. Иначе имаше заплаха държавният бюджет за следващата година за не бъде признат, както признаха и Горанов, и Борисов. Патриотите също бяха срещу това дотацията да остане 1 лев за глас. Сега те упорстват да се фиксира таван от 5-6 лв..

Очаква се депутатите да отстранен и въведената през лятото опция бизнесът да финансира партии. Една от аргументите за това е, че има рецензии извън. Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) предложи още при започване на месеца финансирането от бизнеса да бъде анулирано. Групата страни против корупцията (GRECO) към Съвета на Европа пък е поискала пояснение точно за частното финансиране и страната ни е била застрашена от започване на наказателна процедура поради нарушение на антикорупционните стандарти в региона на партийното финансиране.

Дебати и за положението и реформирането на правосъдната система също се чака да има още при започване на идната година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР