Парламентът избра тримата нови министри. Петя Аврамова, Росен Желязков и

...
Парламентът избра тримата нови министри. Петя Аврамова, Росен Желязков и
Коментари Харесай

НС дебатира трите министерски промени в кабинета

Парламентът избра тримата нови министри. Петя Аврамова, Росен Желязков и Младен Маринов се заклеха и поемат районното, транспортното и вътрешното министерство.

След траяли няколко часа диспути в Народното събрание, депутатите първо освободиха от поста министър на превоза Ивайло Московски.

Гласуваха 216 депутати, "за " бяха 208, "против " 8, нямаше въздържали се. На негово място беше определен Росен Желязков. Гласуваха 213 депутати, "за " 125, "против " 88, нямаше въздържали се.

След това беше освободен и Николай Нанков като районен министър. Гласуваха 213 депутати, за 205, срещу 8, въздържали се няма. Веднага по-късно Народно събрание избра Петя Аврамова за районен министър. Гласуваха 215 депутати, за 125, срещу 90, въздържали се няма.

Накрая депутатите освободиха Валентин Радев като вътрешен министър. Гласуваха 216 депутати, "за” 207, "против” 9, въздържали се няма.

Веднага по-късно Народно събрание избра досегашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов за министър на вътрешните работи. Гласуваха 216 депутати, "за” бяха 126, срещу 90, въздържали се няма.

Преди да бъде определен Росен Желязков сподели, че няма да се крие като щит зад Министерския съвет.

"Като претенденти за министри не бихме се крили като зад щит с програмата за ръководство, а бихме поели явен и безапелационен ангажимент. Ангажиментът, който поемам, в случай че бъда определен за министър на превоза, е да се опитам всички скептични чувства за усвояването на запаси и процедури да получат своите структурни и официални гаранции за правомерност и ефективност”, съобщи Желязков.

Народното събрание разисква през днешния ден импортираните оставки на министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на превоза Ивайло Московски и на районното развиване Николай Нанков. От Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обявиха, че промяната на министрите няма да докара до нужната смяна.

Българска социалистическа партия прикани за оставка на кабинета, а от Движение за права и свободи - разговор, ясна управническа стратегия, дълбоки промени и нов вид на ръководство.

Левицата изиска номинираните за министри да обяснят какво ще вършат. "Те не са просто пионки, които просто заменят едни хора с други, а ще са действителни политици ", сподели зам.-председателят на ПГ на "БСП за България " Драгомир Стойнев.

"Искаме спор по политики. Тук не е конкурс за хубост, това е българският парламент и би трябвало да дебатираме по политики ", акцентира той.

Председателстващият съвещанието зам.-председател на Народното събрание Емил Христов на няколко пъти отговори, че претендентите ще имат думата най-после на дебата. Искаме отговорите преди да закриете дебата, съобщи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България " Георги Свиленски . Ако желаете да криете претендентите за министри, какъв е смисълът от днешния спор, попита той и прикани да им се даде думата в хода на полемиката.
Емил Христов изясни, че претенденти постоянно до момента са изслушвани след разискванията.

Политиката няма да се смени с тези промени в кабинета и държавното управление би трябвало да си отиде, разяснява Свиленски.

"Предсрочни парламентарни избори са неизбежни " , съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

"Нито министерски оставки, нито смяна във формата на ръководство, нито предварителни избори са решение сами по себе си. Нужен е разговор, ясна управническа стратегия, дълбоки промени и нов вид на ръководство. Нужно е реанимиране на държавността ", сподели ръководителят на Движение за права и свободи.

Той съобщи, че разграничителният шовинизъм в някои европейски страни не може да подсигурява постоянна и обединена Европа. Трябва да се преборим с разграничителния шовинизъм и да възприемем обединителния национализъм, основа на българския етнически модел, акцентира той.

Отговор от ГЕРБ

"Вие сте слаба съпротива, не оферирате опция, а нещо виртуално. Затова ние продължаваме. Няма нито едно оттегляне от уговорките ни към избирателите”. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в пленарната зала.

"Правителството усилва своя ангажимент по увеличението на приходите. Знаем, че в проектобюджета за 2019 година има 10-процентно нарастване на заплатите в бюджетната сфера. От юли месец ще имаме нарастване на пенсиите с близо 6%. Имаме стопански напредък, който е 4%. Има и повече доходи “, акцентира Цветанов.

Той попита депутатите от опозицията дали могат да заявяват сходни позитивни резултати от интервали, в които са взели участие в ръководството на страната.

"По-добре водачите на опозицията да си подадат оставките и да пристигна някой, който ще е сериозна съпротива, с цел да имаме сигурност в страната ", съобщи от парламентарната естрада депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

"Много е тъжно още преди да стъпят в служба новите министри да желаете те да дават отговор на въпроси. Свещено конституционно право на премиера е да взема решение с кого да работи и с кого - не, и отговорността я носи единствено той “, сподели Рашидов.

"Не желая да ви се греша в партията, че вътре сте се разглобили много, само че това, че съсипахте понятието „ съпротива “ прави в недружелюбност всяко ръководство. А когато е немило едно ръководство, това заплашва националната сигурност. По тази логичност поради това, че съм угрижен за националната сигурност, мога да желая оставките на вашите водачи. Така че по-добре вие си подайте оставката и да пристигна някой, който ще е сериозна съпротива, с цел да имаме съществено ръководство и сигурност в страната ", сподели още Вежди Рашидов.

"Eдинственият човек от Българска социалистическа партия, който досега е подал оставка в този мандат, е служителят от „ Позитано 20 “, наел СПА хотела. Друг оставка не е подал, а се случиха много неща и във вашата градина ", сподели депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

"Случиха се арести, оставка не е имало. Политическа отговорност още не е понесена. Така че по-полека с оставките и рецензиите. Мъжкото държание изисква първо вие да сте чисти, когато излизате на трибуната. Веднъж да сте поели отговорност за ваши дейности “, разяснява Биков.

Коментар и от "Атака "

"В оставките няма нищо трагично. Обновяването на един кабинет е нещо обикновено и демократично”, съобщи водачът на "Атака “ и ръководител на ПГ на "Обединени патриоти “ Волен Сидеров.

"Трябва да продължаваме и продължаваме като сменяме трима министри “, акцентира Сидеров, припомняйки, че в групата на „ Обединени патриоти “ има разминаване по отношение на гласуването на оставките, които няма да бъдат подкрепени от НФСБ.

"Като цяло групата ни ще поддържа новите министри. Те са посечени от премиера, който има право да направи това и е стимулирал решението си “, разяснява Сидеров.

"Като патил и препатил политик мога да кажа за един от новите министри, на Министерство на вътрешните работи, който беше най-обсъжданият. Не знам дали в тази зала има различен депутат, който да има директни и персонални усещания от улични конфликти с Младен Маринов. Аз имам и мога да кажа, че той си вършеше добре работата “, добави той.

Сидеров изрази поддръжка и за останалите двама министри, които следва да поемат новите си постове – Роен Желязков и Петя Аврамова.

"Воля "

Позицията на "Воля " постоянно е в полза на българските жители, ние поддържаме достойната за почитание позиция на министрите, които са подали оставка, без значение че не носят директна отговорност, уточни в пленарна зала ръководителят на партия "Воля " по време на дебатите в Народно събрание.

Марешки посочи, че от партията няма да поддържат "на кг ", а единствено достойните каузи. Той добави, че не поддържат дейностите на министъра на защитата Красимир Каракачанов.

Лидерът на "Воля " съобщи, че в пленарна зала не е имало спор всъщност. Той попита дали като извод от целия спор да си прави извод, че се приготвя коалиция сред Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация. Ние няма по какъв начин да подкрепим такава коалиция, разяснява той.

В отговор Юлиан Ангелов от Обединените патриоти съобщи, че не може да разбере какво тъкмо прави партия "Воля " в Народното събрание, ръководещи ли са или съпротива.

Какво докара дотук

След съвещание на Коалиционния съвет предходната седмица министър председателят Бойко Борисов разгласи решението на ръководещите тримата подали оставки министри да бъдат освободени.

Министър-председателят показа и предложенията за нови министри на местата на подалите оставка.

В сряда предходната седмица обаче не се стигна до гласоподаване на кадровите промени в кабинета, защото нямаше постъпил декрет от президента за освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Радев изясни, че не може да подпише указа преди да е осъществена съгласувателна процедура, каквато претендирали разпоредбите. От думите на Радев се разбра, че незабавно откакто това бъде изпълнено, той ще подпише документа.

Действията на президента накараха мнозина да заговорят за напрежение и даже "война “ сред институциите в последните дни, което той изрично отхвърли.

И до момента в който измененията се бавеха, един от претендентите за министри – Александър Манолев, заявява след “мъжки диалог “ с премиера, че желае кандидатурата му да бъде оттеглена, а като причини посочи „ офанзиви против него от избрана група “.

Така се наложи да бъде излъчена нова номинация за министър.

Вчера президентът Румен Радев подписа указа за освобождение на Маринов и това разреши персоналните промени в кабинета да бъдат направени от депутатите.

Александър Манолев няма да е министър, атакували го

Отмениха гласуването на министерските оставки

Борисов показа новите министри

НФСБ остава в ръководството, към този момент

Радев: Парламентът се трансформира в Нотариат, стабилността е марш на място

Борисов изиска три оставки и ги получи

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР