Парламентът избра Стефка Стоева за председател на новия състав на

...
Парламентът избра Стефка Стоева за председател на новия състав на
Коментари Харесай

Стефка Стоева е новият председател на ЦИК

Парламентът избра Стефка Стоева за ръководител на новия състав на ЦИК. Тя бе номинирана от ГЕРБ. За това решение гласоподаваха 141 народни представители. След избора ѝ тя сподели, че в новата комисия би трябвало да се употребява скъпият опит, само че и че следва доста работа.

Стоева е дълготраен правист и арбитър във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във Върховен административен съд, тя е оглавявала 4-то поделение в него, което преглежда жалбите за нарушавания в изборния развой. Стефка Стоева е заемала и позицията заместник-председател на този съд.

Депутатите утвърдиха и предлагането на заместник-председател на ЦИК, Силва Дюкенджиева, издигнато от Българска социалистическа партия. Нейната кандидатура бе показана от народния представител Драгомир Стойнев, който през днешния ден пристигна в Народното събрание по изключение, откакто парламентарната група на левицата към този момент цялостен месец не взе участие в съвещанията на Народното събрание. Тя е правист и е била член на ЦИК за локалните избори 2017 година, за народни представители през 2009 година, за членове на Европейския парламент през 2009 година Била е член на комисията и от 2011 до 2014 година

За заместник-председател депутатите утвърдиха и доцент Таня Йосифова, препоръчана от „ Обединени патриоти “. Тя също е дълготраен правист, с над 20-годишен опит в региона на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „ Неофит Рилски “ и академията на Министерство на вътрешните работи, като до момента не е била член на изборната комисия.

Одобрена бе и кандидатурата за заместник-председател на Кристина Цанкова-Стефанова, препоръчана от парламентарната група на ВОЛЯ.

Предложението за секретар на ЦИК пристигна от парламентарната група на Движение за права и свободи и също срещна утвърждението на болшинството. Секретар още веднъж ще бъде Севинч Солакова, която заема поста и към сегашния миг. Юрист по обучение и с над 20-годишен юридически стаж, Солакова е била член на ЦИК от 1995 година до 2005 година и секретар от 2011 година до момента.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) прикани президентът да издаде указа си за назначението на останалите 15 члена на комисията със същата дата.

Изборът на управлението провокира бурни диспути в пленарната зала, провокирани най-много от продължаващия парламентарен протест на Българска социалистическа партия, която настоя новата ЦИК да се избере още преди евроизборите, до момента в който ГЕРБ смятаха да създадат това по-късно.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР