Парламентът избра настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на

...
Парламентът избра настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на
Коментари Харесай

Сотир Цацаров е новият шеф на Антикорупционната комисия

Парламентът избра сегашния основен прокурор Сотир Цацаров за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). Той получи поддръжката на 165 национални визиите, 30 бяха „ срещу “, а трима се въздържаха.

Предложението Цацаров да заеме поста пристигна от ръководещите от ГЕРБ и „ Обединени патриоти “, а откакто депутатите от отрасловата комисия се срещнаха с концепцията му за ръководство на антикорупционния орган, болшинството го утвърди и в пленарна зала.

Опонентът му в процедурата по желание бе претендентът на „ Воля “ Симеон Найденов, който не съумя да получи нужната поддръжка от депутатите.
Председателското място в КПКОНПИ остана вакантно, откакто Пламен Георгиев подаде оставка под публичен напън през юли, причина за която стана абсурдът към пристройката на терасата му. Парламентът я утвърди, а до този миг функционалностите му се изпълняваха от неговия заместител Антон Славчев.

За да встъпи в новата си служба обаче, Цацаров би трябвало да подава оставка като основен прокурор пред Висшия правосъден съвет, кадровиците на правосъдната система да я одобрят, а президентът да го освободи с декрет. В противоположен случай той би трябвало да изчака края на мандата си, който изтича през януари следващата година. Мястото му на обвинител номер едно ще заеме актуалният му заместител Иван Гешев.

В своята концепцията Цацаров на няколко пъти акцентира, че Антикорупционната комисия не се нуждае от нови пълномощия, а досегашните ѝ да бъдат доразвити. Той ще упорства дирекция Антикорупция да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР