Парламентът и преговарящите държави-членки на ЕС се споразумяха да удължат

...
Парламентът и преговарящите държави-членки на ЕС се споразумяха да удължат
Коментари Харесай

ЕС удължи с още една година европейските COVID сертификати

Парламентът и договарящите държави-членки на Европейски Съюз се споразумяха да удължат с още една година европейските коронавирус документи, до юни 2023 година , заяви уеб сайтът на ведомството europa.eu.

Чрез разширение на правната рамка с една година законодателите на Европейски Съюз желаят да подсигуряват, че жителите на Европейски Съюз имат право на свободно придвижване при положение, че има нов вид на безпокойствие. Преговарящите се съгласиха, че държавите-членки би трябвало да се въздържат от налагане на спомагателни ограничавания за свободното придвижване на притежателите на EUDCC. На държавите-членки ще бъде позволено да вършат това единствено когато такива ограничавания са нужни , пропорционални и недискриминационни за запазване на публичното здраве.

Депутатите също по този начин подсигуряваха, че е добавена уговорка, с която Комисията желае да реши дали схемата EUDCC към момента е нужна след шест месеца - в края на 2022 г . - въз основа на най-новите научни препоръки на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) и комисията по здравна сигурност. В този миг Комисията ще би трябвало също да издаде обзор, описващ всички разработки на EUDCC на национално и интернационално равнище. След това схемата би трябвало да бъде анулирана, щом епидемиологичната обстановка разрешава това.

Сега неофициалната договорка ще би трябвало да бъде публично призната както от Парламента, по този начин и от Съвета, с цел да влезе в действие до 30 юни, когато изтичат настоящите правила. Гласуването в пленарна зала е планувано за сесията на 23-24 юни в Брюксел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР