Парламентът гласува промените в Закона за местните данъци и такси,

...
Парламентът гласува промените в Закона за местните данъци и такси,
Коментари Харесай

Преизчисляват данъка за второ жилище в курортите след законотворчески гаф

Парламентът гласоподава измененията в Закона за локалните налози и такси, които плануват преизчисляването на данъците за второ жилище в курортите.
Мярката се постанова поради решението на Конституционния съд (КС), с което той разгласи за противоконституционни законовите промени, с които се завишиха двойно и тройно ставките за парцел, който не е главно жилище и се намира в населено място със статут на морски, планински или балнеокурорт.
Така всички надплатили ще имат право на избор - те ще могат или да си получат парите назад, или сумата да им бъдат прихваната за други техни данъчни отговорности към локалната община.
По време на дебатите ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова изясни, че 106 общини са включени в листата на националните курорти, а 46 от тях са определили по-висок налог. От 1 януари към този момент тече акция, в която доста хора са си платили налога за цялата година, ползвайки плануванаъа в закона отстъпка от 5%.
Завишените двойно и тройно налози бяха гласувани от ръководещото болшинство при започване на годината по предложение на " Обединени патриоти " с аргумента, че страната би трябвало да си прибере дължимото от апартхотелите по морето и в ски курортите, които се отдават на туристи, а притежателите им не заплащат никакви налози за тези доходи. Разпоредбата първо бе атакувана с президентско несъгласие, а откакто ръководещите напук прегласуваха текстовете, президентът сезира и Конституционния съд.
По-високите имотни налози засегнаха над 140 обитаеми места в България, включени в листата на курортите. В него 42 селища са оповестени за национални курорти и за тях общинските препоръки трябваше да дефинират данък от 5 до 7 промила върху данъчната оценка.
За други 100 курорта от локално значение данъкът варираше от 4.5 до 6 промила. Сега импортираното в Народното събрание предложение планува ставките да се върнат в старите им размери за съответната община, т.е. в границите 0.1-4.5 промила.
В претекстовете си вносителите изясняват, че се трансформира законът, с цел да не се постанова засегнатите общини една по една да поправят към този момент признатите наредби, в които се дефинира размерът на налога върху недвижимите парцели за 2019 година ".
Собствениците на жилища и вили в курортите ще получат известия с преизчислените нови остарели налози. Тези, които до 20 април към този момент са платили изрядно по-високите данъци, ще получат назад надвнесените суми от локалните данъчни администрации. Те ще употребяват и правото на 5% отстъпка, която важи за заплатен налог здания в цялостен размер до 30 април. Иначе данъкът се дължи на две равни вноски - до 30 юни и до 31 октомври.
Според съда облагането с по-висок данък на благосъстоятелност единствено поради това, че тя може да бъде отдавана чартърен, опонира на конституцията. " В листата с курортите, одобряван с решение на Министерския съвет, могат да бъдат включени или изключени едни или други курорти по неразбираеми, субективни и мъчно предвидими критерии. Така законът се слага според от подзаконов акт, чието естество разрешава бързо и елементарно изменяне, което води до конституционно неприемлива правна неустановеност ", се споделя още в решението на Конституционен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР