Парламентът гласува отстраняването на депутата от БСП Валери Жаблянов от

...
Парламентът гласува отстраняването на депутата от БСП Валери Жаблянов от
Коментари Харесай

Жаблянов остранен като зам.-председател на Парламента, БСП се обръщат към съда

Парламентът гласоподава отстраняването на депутата от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов от заместник-председателки пост със 110 гласа „ за “ и 71 „ въздържали се “. "За " гласоподаваха депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти ", ВОЛЯ и един самостоятелен.

Българска социалистическа партия не считат да се извиняват за Народния съд

Александър Симов: ГЕРБ имат всички благоприятни условия да махнат Жаблянов

Вносителите показват три претекста показват редовно превишаване на правата от негова страна и се цитират случаите, в които Жаблянов в персонално изявление от трибуната на Народното събрание е уязвил, по думите им, ползите на страната, като е квалифицирал подписания контракт за добросъседство с Македония като „ пазарене от най-ниска проба, недоносче и измислица. “

Акцентира се и върху намесата му в отдаването на респект с едноминутно безмълвие в памет на жертвите на комунистическия режим и възродителния развой и изказванието му, че Народния съд е едно належащо и неизбежно военновременно правораздаване.

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов дефинира претекстовете, с които се желае оставката му, като "юридическа, политическа и друга беззащитност ".

"Те са пример на политически произвол, фактологическо малоумие и политическа беззащитност. Това откъм гърба не е Политбюро. Аз съм представител на Българската социалистическа партия и с нейната платформа и стратегия съм застанал там, а не с вашата. Това ясно ли ви е? И не можете да ми търсите сметка по тази причина и няма по какъв начин да ми търсите сметка. С сходни претекстове даже Народният съд не е работил.

Българска социалистическа партия оповестиха, че стоят зад Жаблянов и няма да оферират нов заместник-председател на Народното събрание. По време на дебатите в пленарната зала водачът на левицата Корнелия Нинова даже се закани да сезира Конституционния съд и Съда по правата на индивида в Страсбург, в случай че съпартийникът й бъде освободен от поста.

Малко след старта на дебатите групата на Движение за права и свободи пък напусна залата. Преди това депутатът Йордан Цонев съобщи, че партията му счита, че няма правни причини за желаната оставка.

"Тук е мястото да напомня, че Движение за права и свободи осъжда Народния съд. Ние заявяваме изрично, че не можем да се съгласим с персоналната оценка на Валери Жаблянов " каегоричен е той.

"Почитаеми сътрудници, обръщам се изключително към юристите, белким забравяте, че националният представител има функционален имунитет? Този имунитет е по тази причина, за д може да изрича своите мнения, без значение от това дали другите са съгласни с тях или не " съобщи Цонев и добави, че партията му няма да взе участие в "този фарс "

Според опозицията ръководещите от ГЕРБ желаят да изместят вниманието от дневния ред на обществото и се хващат за едно изречение на политическа партия в декларация, което по-късно е отстранено.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР