Парламентът гласува оставката на Ралица АгайнОлимпик взели 180 млн. евро

...
Парламентът гласува оставката на Ралица АгайнОлимпик взели 180 млн. евро
Коментари Харесай

Втори фалит на застраховател очаква опозицията

Парламентът гласоподава оставката на Ралица Агайн


„ Олимпик ” взели 180 млн. евро от застраховки


За задаващ се втори банкрут на застрахователна компания предизвестиха депутати от опозицията. В коридорите на Народното събрание пред кореспонденти на „ Труд ” те прецизираха, че става въпрос за сдружение, чийто притежател от дълги години живее в Швейцария.

„ Има опасности и за други компании. Трябва да се ускори контролът ”, предизвести от парламентарната естрада депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев по време на изключителното съвещание на Народното събрание. То бе свикано по искане на левицата поради проблема с банкрутиралото кипърско застрахователно сдружение „ Олимпик ”, което визира към 200 000 българи. „ Собственикът се оказва испанец Диего – Диего Марадона на източването на средства. В Испания му е неразрешено да прави каквато и да е комерсиална активност. За девет години той е изкарал 180 млн. евро от застраховки на българския пазар. Същия не е направил нито една застраховка „ Гражданска отговорност в Кипър ”, акцентира Гечев.

Премиерът Бойко Борисов призна, че има значителен проблем в застраховането.

„ Изисках от службите да кажат какво се случва в застраховането и би трябвало да ви кажа, че имаме значителен проблем със застраховането. Има хора с български табели в Румъния, Гърция…Логично ли е 42 на 100 от колите, които имат вреди в Румъния, да са с български табели ”, поипита министър председателят Бойко Борисов от трибуната на Народното събрание.

Той изясни, че „ има хора с по 300 и 400 автомобила, които застраховат в Румъния, в Италия, в Германия, в Гърция с български регистрационни табели. ” Премиерът означи, че този проблем е на дневен ред и следва да бъде решен.

„Предлагам да създадем работна група, която да реши с какви пари ще помогнем на засегнатите от „Олимпик“; 200 хиляди души ”, сподели министър-председателят.

Той акцентира, че държавното управление не може да поеме политическа отговорност, защото КФН е определена от Народното събрание.

„Нашето място през днешния ден не е тук. КФН е определена от Народното събрание. КФН се регистрира пред Народното събрание. По каква работа вие сте ни извикали тук. Ние сме пристигнали с цялото си почитание и предлагаме следното: по никакъв метод не сме се месили“, сподели Борисов „Не се меся по никакъв метод на КФН ”, акцентира той.

Той предложи да бъде призната оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн“, „ с цел да не излезе, че Българска социалистическа партия желае да помогне на 200 хиляди души, наранени от „Олимпик“; а другите партии не желаят това да се случи ”.

От Българска социалистическа партия настояха за групова оставка на Комисията за финансов контрол.Според народния представител Георги Търновалийски самият ръководител на КФН Карина Караиванова е трябвало да показа пред Народното събрание отчет по случая.

„ Отговорността се поема с подаване на оставки. Органът е групов, той взима решенията и би трябвало да подаде оставка пред българското Народно заседание. То ще реши дали тези оставки ще бъдат признати. Така се случва в естествените страни ”, акцентира той.

Със 138 гласа „ за ” бе призната оставката на зам.-председателя на КФН Ралиица Агайн.

Нинова прикани цялото държавно управление да подаде оставка.

„ Аз доста пъти им върших предварителни парламентарни избори и знаете резултатите. И конференции върших. Да им угаждаме и на всеки шест месеца да вършим предварителни избори, това ще е казус в Европа ”, отговори Борисов.

„ Непрекъснато желаят оставки. Тези, дето купуваха гласове и имат повдигнати обвинявания, вършат закони и желаят оставки. Тези, които направиха рецесията 1996 година, банковата, направиха пенсиите 3 $ или сринаха КТБ, се изричат ”, акцентира министър председателят.

Срок за КФН


До 7 септември да показват отчет


Парламентът разпореди на Комисията за финансов контрол да показа отчет за активността си по отношение на кипърското застрахователното сдружение „ Олимпик ” до 7 септември. Информацията би трябвало да съдържа всички дейностите на Комисията, подхванати от появяването на сдружението на българския пазар до 17 август 2018 година Докладът би трябвало да съдържа още и информация за собствеността на компанията и направените от нея вноски в Гаранционния фонд, както и информация за настоящото положение на фонда.

”Още през идващите дни ще се образува работна група с представители на КФН, Министерство на външните работи и представители на Гаранционния фонд по отношение на проблема „ Олимпик ”, разяснява Горанов. Министърът на финансите означи, че въпросът в обстановката е дали обезпечителният фонд да бъде публикуван върху всички застрахователи, които оперират в страна.

”Ако решим да го разтеглим, ще е много противен казус да търсим това със задна дата, само че в случай че не стане със задна дата, няма по какъв начин тези 9 млн. лева да се възстановят, без да бъдат платени от българския поданик ”, изясни той.

Йордан Цонев: Ще гръмнат и зелените карти

 Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев
„ Ще гръмнат и зелените карти, в случай че нищо не се предприеме ”, предизвести депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. Той предложи чуване на бранша и основаването на работна група цел предварителна защита.

„ Схемата с интернационалния документ за застраховка включва източване на стотици милиони. Затова би трябвало да се ревизират сигнали за мафиотски дейности отвън територията на България ”, безапелационен беше Цонев.

„ Наше обвързване е да вървим преди събитията не след тях ”, уточни депутатът от Движение за права и свободи.

Депутати осведомени с казуса описаха, че в последно време зачестявали измамите, в които коли застраховани в България записвали застрахователно събитие в други страни, а по-късно търсели обезщетение в страната ни. Имало случаи даже когато коли се водели в автоморги, само че още веднъж подавали сигнали за пътни събития, които се покриват от застраховки.

Борислав Михайлов, ръководител на Управителния съвет на Гаранционния фонд:


Ние ще платим, по-късно ще търсим парите от кипърския фонд


За компенсации се обръщайте към офисите на „ Олимпик ” у нас

 02-3-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be Българските жители, които имат застраховки към „ Олимпик ” и имат да получават компенсации, би трябвало да завеждат искове за вреди към клоновете на компанията у нас. Това съобщи особено за „ Труд ” Борислав Михайлов, ръководител на Управителния съвет на Гаранционния фонд.

Те ще съберат тези искове и имат вътрешна директива какво да вършат по-нататък с тях. Ще ги изпратят на синдика на „ Олимпик ” в Кипър, който би трябвало да ги включи в делото по неплатежоспособност, посочи той. Нашият гаранционен фонд и кипърският са подписали Многостранното съглашение на фондовете, според което ние ще платим на клиентите на „ Олимпик ” в България, а по-късно ще си търсим парите от кипърския фонд, сподели Михайлов.

Той беше безапелационен, че застраховките на българските водачи към този момент са прекъснати. „ С писмо, изпратено от „ Олимпик ” беше обявено, че от 17 август се приключват застраховките на клиентите на сдружението у нас. Те би трябвало да си създадат нови застраховки, тъй като другояче остават без покритие за вреди ”, изясни ръководителят на Гаранционния фонд.

Той опроверга думите на депутата от Българска социалистическа партия Румен Гечев, който разгласи в Народното събрание, че шефът на Гаранционния фонд получава на година 350 000 лв. заплата. „ Сумата е три пъти по-малка и то в този момент. Заплатата ми е 8 000 на месец, а преди получавах още по-малко ”, сподели Борислав Михайлов.

„ Олимпик “ оповестили фиктивни капитали


Атина,
Бойка Атанасова, наш сътрудник

Причината, заради която Olympic Insurance бе подложен под режим на наблюдаване, е неспособността на компанията да потвърди на външния самостоятелен инспектор притежаването на имотни активи, които показа в рамките новите критерии свързани с активността на застрахователните сдружения.

В ревюто с дата 4/5/2018 г на одиторската компания Baker Tilly се акцентира, че е невероятно да се съберат данни, които да удостоверяват собствеността на инвестицията в дъщерна компания на сдружението притежател на Olympic възлизаща на 150 милиона евро.

Baker Tilly не е била в положение да удостовери инвестиция възлизаща на 24,6 милиона евро в друга дъщерна компания, нито съществуването на корпоративни облигации на сдружението майка Hispakol възлизащи на 22,8 милиона евро и възстановими суми възлизащи на 1,9 милиона евро. И в допълнение инспекцията на Olympic демонстрира неспособност да се открият сумите в брой, които твърдеше, че има сдружението на стойност 11,9 милиона евро. Неспособна да кръстоса съществуването на капитали на стойност 210 милиона евро Baker Tilly отбелязва в ревюто си, че не е в положение да показа мнения за корекции, с цел да може Olympic да се приспособи към условията за кредитоспособност.

Синдикът на „ Олимпик ” Павлос Накузи:


През септември излиза наяве по какъв начин ще се заплащат компенсациите


 02-11-%d0%bd След решението на кипърския съд, в средата на септември, ще стане ясна процедурата за обезщетяване на клиентите на „ Олимпик ” и изискванията за това ще бъдат детайлно разяснени и на българската страна. Това съобщи краткотрайният синдик на компанията в Кипър Павлос Накузи.

След като стартира ликвидацията, след правосъдното решение, всеки, на който „ Олимпик ” дължи пари, би трябвало да подаде заявление по специфичен формуляр, чиито елементи се прецизират, изясни Павлос Накузи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР