Парламентът гласува окончателно спорния закон за горивата Парламентът прие на

...
Парламентът гласува окончателно спорния закон за горивата Парламентът прие на
Коментари Харесай

Парламентът гласува окончателно спорния закон за горивата
Па

Парламентът гласоподава дефинитивно противоречивия закон за горивата
Парламентът одобри на второ четене Закона за административното контролиране на стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, придобил известност като закон за горивата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

[i]Законопроектът има за цел да контролира бранша, само че се трансформира в противоречив, тъй като провокира недоволството на дребните търговци и превозвачи на горива, които няколко дни стачкуваха пред Министерски съвет и Народното събрание. В сряда се стигна даже и до затваряне на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ за към 2 часа, а за през днешния ден е планувани нови протестни дейности пред Народното събрание. [/i]

Новият отраслов закон планува министърът на стопанската система да управлява регистрацията на търговците с горива. Първоначалното предложение беше това да бъде финансовият министър, само че по предложение на ГЕРБ текстът бе изменен. Икономическият министър ще бъде подпомаган от особено звено в Национална агенция за приходите, което ще приема и ревизира документите, ще прави инспекции, а в случай че установи нарушавания – ще сформира актове. Законът планува и основаването на Консултативен съвет към Министерство на стопанската система, отговаряш за връзката и съдействието сред обществената власт и търговците.

Най-оспорваните текстове претърпяха смяна. Депутатите взеха решение от огромните търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лв.. Първоначалното предложение бе той да е 3 млн. Изискването за търговците на дребно е импортиран капитал не по-малък от 20 хиляди лв..

Търговците имат задължението, при подаването на заявление за регистрация, да дават парични обезпечения, които да се употребяват при положение на неизплатени отговорности. За огромните търговци те са в размер на 500 хиляди лв., а за дребните- 20 хиляди лв.. Първоначалните текстове предвиждаха сумата за дребните търговци да бъде 200 хиляди лв..

[i]БГНЕС напомня, че новият законопроект провокира и разцепление в обединението „ Обединени патриоти “. Причина за това стана декларираната позиция на водача на НФСБ Валери Симеонов, който поддържа протестиращите дребни търговци на горива и дефинира законопроекта като лобистки и даващ „ служебна победа “ на огромните компании в сектора. Различната позиция на НФСБ наложи провеждането на съдружен съвет, след който водачът на Атака Волен Сидеров, който е и ръководител на ПГ на „ Обединени патриоти “ разгласи, че по тематиката е реализиран консенсус сред партиите. Само няколко часа по-късно от партията на Валери Симеонов разпространиха до медиите известие, че изнесената от Сидеров информация не дава отговор на истината и няма реализирано единодушие. [/i] /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР