Парламентът гласува окончателно промени в закона за марките и географските

...
Парламентът гласува окончателно промени в закона за марките и географските
Коментари Харесай

Приеха окончателно закона за марките и географските означения

Парламентът гласоподава дефинитивно промени в закона за марките и географските означения, заяви Българска телеграфна агенция. Според текстовете не се записват по реда на този закон географски означения за аграрни артикули и храни, които попадат в обсега на еврорегламент за схемите за качество на земеделските артикули и храни.

Правната протекция на записано географско обозначение се приключва с преустановяване на юридическото лице - единствен ползвател; с отвод от правото на прилагане на единствения ползвател без правоприемство.

Притежателите на права върху регистрирани географски означения за аграрни артикули или храни, които попадат в обсега на регламента на Европейски Съюз, не могат да предявяват искове за нарушавания, осъществени до влизането в действие на този закон.

Не се образуват административно-наказателни производства за осъществени преди влизането в действие на този закон нарушавания на права върху регистрирани географски означения за аграрни артикули или храни, които попадат в обсега на еврорегламента.

Парламентът усили и таксите в касационното произвеждане по Административнопроцесуалния кодекс. Текстовете бяха признати през днешния ден на второ четене.

Срещу тях възразиха от Българска социалистическа партия, защото таксата за физическите лица от 5 лв. става 70 лв., а тази за юридическите лица от 75 лв. - 370 лв..

Когато има определяем веществен интерес по делото се дължи такса, избрана като % от интереса, плануват наредбите. За жителите, едноличните търговци, организациите, държавните и общинските органи и за други лица, осъществяващи обществени функционалности и организации, предоставящи публични услуги, таксата е в размер 0,8 на 100 от материалния интерес, само че не повече от 1 700 лева, а в случаите, когато материалният интерес е над 10 000 000 лева - таксата е в размер 4 500 лева

Независимо дали по делото има определяем веществен интерес или не, таксите при касационно обжалване по каузи за пенсионно, здравно и обществено обезпечаване са 30 лева за жителите и едноличните търговци и 200 лева за организациите, държавните и общинските органи и за други лица, осъществяващи обществени функционалности и организации, предоставящи публични услуги.

За произвеждане, формирано по частна тъжба, се събира такса от 30 лв. за жители и 150 лв. за организации, взеха решение депутатите. Не се дължи такса от жители за частна тъжба по каузи за пенсионно, здравно и обществено обезпечаване.

Не подлежат на анулация влезлите в действие решения, постановени по оборване на общ или подзаконов нормативен акт, одобри още Народното събрание. От левицата възразиха, че с този текст се попречва обжалването на влезнали в действие решения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР