Парламентът гласува и днес на части законопроекта за изменение на

...
Парламентът гласува и днес на части законопроекта за изменение на
Коментари Харесай

Депутатите гласуват промени за административното правосъдие на парче

Парламентът гласоподава и през днешния ден на части законопроекта за изменение на Административнопроцесуалния кодекс, макар че разглеждането му не е завършило в правна комисия.

Мащабните промени в кодекса бяха импортирани в Народното събрание от ръководителя на правната комисия - Данаил Кирилов (ГЕРБ), само че на последното пето поред съвещание те не бяха гласувани до дъно. Кирилов реши, че ще се изготвят обособени отчети след всяко съвещание и законопроектът ще влиза в пленарна зала на части. Вчера народните представители одобриха на второ четене, че от 2019 година жителите ще могат да поддържат връзка с страната и електронно. Такава процедура до момента не е следена.

Делата по оборване на самостоятелни административни актове се преглеждат от административния съд по непрекъснат адрес или седалището на посочения в акта получател, надлежно получатели, пък записа през днешния ден в кодекса Народното събрание.

Ако посоченият в акта получател има непрекъснат адрес или седалище в чужбина, разногласията се преглеждат от Административния съд - София град, осведоми Българска телеграфна агенция.

Когато посочените в акта получатели са повече от един и са с друг непрекъснат адрес или седалище, само че в границите на един правосъден регион, делата се преглеждат от административния съд в региона на териториалната конструкция на администрацията на органа, издал акта. Във всички останали случаи се преглеждат от административния съд, в региона на който е седалището на органа.

Съществено нарушаване е при всички случай, в които жители или организации са били лишени от опцията да вземат участие в производството по издаване на самостоятелен административен акт, тъй като не са били известени от органа. Опозицията възрази против включването на " при всички случаи " и изиска да остане настоящето състояние - административните съдии да преценят кое е нарушаване.

Същественото нарушаване ще бъде установено още веднъж от съда. Сега обаче той няма да има право на преценка, а ще е задължен да връща акта за корекция от административния орган, в случай че последният не е уведомил жителите или организациите
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР