Парламентът гласува глоба от 500 до 1000 лева при нарушаване

...
Парламентът гласува глоба от 500 до 1000 лева при нарушаване
Коментари Харесай

Оградата на границата стана стратегически обект

Парламентът гласоподава санкция от 500 до 1000 лв. при нарушение на разпоредбите за достъп до зоната на стратегически обект или до зона, обвързвана с осъществяването на стратегически действия от голяма важност за националната сигурност. За маловажни нарушавания органите на Министерство на вътрешните работи ще постановат санкция от 50 лева

Това взеха решение депутатите, които одобриха на второ четене текстове от измененията в Закона за Министерството на вътрешните работи.

По предложение на Цветан Цветанов (ГЕРБ), Народното събрание включи в листата на охранявани от Министерство на вътрешните работи обекти и краткотрайните възпрепятстващи уреди по границата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Законът бе признат в отсъствието на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които напуснаха залата по други мотиви. По-рано опозицията се разгласи срещу включването на оградата в листата на стратегическите обекти, тъй като по този начин, съгласно нея, ще се понижи опцията за подаване на сигнали за нарушавания по защитата на границата. За такива нарушавания депутатката от Българска социалистическа партия Елена Йончева направи и филм.

От листата бяха извадени постройките на Българската национална банка.
Министерство на вътрешните работи може въз основа на подписан контракт със заинтригуваните лица да реализира защита на здания или елементи от здания, употребени от Българска народна банка, и нейно имущество и полезности, както и на териториални поделения на Държавната организация за бежанците при Министерския съвет, записаха депутатите.

Граничарите ще проверяват

С измененията се уголемяват пълномощията на полицейските органи на Главна дирекция "Гранична полиция ", които ще могат да реализират оперативно-издирвателна активност и следствие на закононарушения на територията на цялата страна.

Разследващите служители на реда подлежат на наложителна първична професионална подготовка.

Полицейските органи ще могат да съпровождат на територията на страната и отвън нея чужденци, по отношение на които е издадена заповед за краткосрочно настаняване в специфичен дом за краткотрайно настаняване.

На работещи по трудово правно отношение в Министерство на вътрешните работи ще се изплаща годишно парична сума за облекло при условия и по ред, избрани с разпоредба на министъра на вътрешните работи и в размер, определян годишно с негова заповед. Тези суми няма да се таксуват с налози, записаха депутатите.

Ще има пожарни служби и с по двама огнеборци

Органите за пожарна сигурност и отбрана на популацията ще реализират активността си в екипи от най-малко трима чиновници. В обитаеми места с население до 5000 души ще се позволява реализиране на активността и в екипи от двама чиновници, реши Народното събрание.

Министерство на вътрешните работи въз основа на подписан контракт със заинтригуваните лица реализира пожарогасителна и избавителна активност и държавен противопожарен надзор на АЕЦ "Козлодуй ", "Мини Марица-изток ", Топлоелектрическа централа "Марица-изток 2 " и Летище София, както и на здания или елементи от здания, употребени от Българска народна банка, записаха депутатите.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР