Парламентът гласува единодушно на първо четене промените в Закона за

...
Парламентът гласува единодушно на първо четене промените в Закона за
Коментари Харесай

Хората с увреждания да не подменят шофьорските си книжки на всеки 5 г . прие парламентът

Парламентът гласоподава единомислещо на първо четене измененията в Закона за българските персонални документи, отнасящи се до периода на свидетелствата за ръководство автомобил на хората с увреждания.
За разлика от общия законов период – 10 години, валидността на свидетелствата за ръководство на хората с увреждания е стеснен до 5 години.
В България има към 170 водачи с друга степен на увреждане. Те са длъжни да се явят за умозаключение пред профилирана транспортна лекарска комисия (ТОЛЕК), които комисии от своя страна дефинират дали индивидът с увреждане ще бъде работоспособен да ръководи МПС.
На територията на страната обаче ТОЛЕК се намират единствено на три места - София, Пловдив и Горна Оряховица. Това принуждава хората с увреждания да пътуват стотици километри, с цел да получат уверение от транспортна лекарска комисия.
За разлика от останалите водачи на МПС, за които свидетелството за ръководство на МПС е със период на годност 10 години, това на хората с увреждания е със период от 5 години, което в допълнение натоварва хората с увреждания и ги дискриминира по отношение на останалите водачи на МПС, считат вносителите на законопроекта.
Ето за какво той дава опция транспортните лекарски комисии да издават удостоверения за интервал до 10 години, което би било облекчение за огромна част от хората с увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР