Парламентът днес ще започне работа с гласуване на оставката на

...
Парламентът днес ще започне работа с гласуване на оставката на
Коментари Харесай

Парламентът гласува оставката на председателя Димитър Главчев.

Парламентът през днешния ден ще стартира работа с гласоподаване на оставката на ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев. Тя беше поискана от Българска социалистическа партия, които съумяха да съберат 80 подписа за оставката му със съдействието на депутатите от Движение за права и свободи.

ГЕРБ имат 95 народни представители, а съдружните им сътрудници от " Обединени патриоти " - 27. Общият брой на депутатите им е 122 (от 240 в парламента) при нужни 121 гласа, с цел да резервира Главчев поста. Ако двама депутати от болшинството отсъстват, което се случва непрекъснато поради командировки и болнични, Главчев може и да загуби поста при втория опит на Българска социалистическа партия. Тук идва и ролята на партия " Воля ", която има 11 места в Народното събрание.

" Това не е наша тематика сега. Когато искахме оставките и казахме, че би трябвало да има избор на съмнение, всички ни споделяха, че сме простаци и нищо не зависи от нас. Не сме взели решение ", сподели през вчерашния ден ръководителят на " Воля " Веселин Марешки. " Трябва да има оставка на Иво Христов, тъй като Димитър Главчев не е нарекъл 80% от жителите дебили ", сподели още Марешки.

Българска социалистическа партия имат 80 народни представители. Депутати от Движение за права и свободи също се включиха в подписката за оставката на Главчев. Партията има 25 места в Народното събрание, като общият брой с Българска социалистическа партия е 105. Към тях може да се добави и самостоятелният Ангел Исаев, който макар че беше изпъден от групата на Държавно стопанско предприятие, гласоподава постоянно с нея.

Не са изключени и кворумни игри.

Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите, разяснява през вчерашния ден и министър председателят Бойко Борисов на инспекцията на източната дъга на Софийския околовръстен път, представен от " Фокус ". Групата на ГЕРБ заявява, че стои зад Главчев.

До настояването на оставката се стигна, откакто през вчерашния ден ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев изгони водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от съвещанието на Народното събрание и наказа депутата от левицата Антон Кутев с премахване от две съвещания. Това стана, до момента в който Нинова четеше декларация от името на партията, откакто Народното събрание отхвърли да изслуша премиера Бойко Борисов по искане на Българска социалистическа партия. По-късно социалистите обясниха, че декларацията на Българска социалистическа партия не е била авансово готова, а Нинова е импровизирала. Тя беше изгонена поради " засегнатост на Народното събрание и членове на Министерския съвет ", а Кутев - за реплики от залата. Веднага по-късно левицата изиска оставката на Главчев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР