Парламентът днес реши да се разпусне временно, за да спази

Парламентът днес реши да се разпусне временно, за да спази ...

Политически зоопарк: Ставаме си генералска република.

Парламентът днес реши да се разпусне временно, за да спази мерките на националния кризисен щаб за борба с коронавируса.
Това очаквано предизвика страсти както в пленарната зала, така и в социалните мрежи. В Народното събрание яростна съпротива оказа БСП, според която с това решение законодателната власт фактически предава пълномощията си на изпълнителната.
Искри в парламента
"Вие намерихте начин парламентът да бъде единствено и само печат на извънредните закони, които ще внася Министерският съвет, заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин от БСП.
Неговите съпартийци продължиха с нападките срещу управляващите. Това вбеси Цвета Караянчева, която в отговор обяви: "Нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията; да не се повтори Чернобил, когато българските граждани бяха навън и манифестираха, и ядяха зелена салата, а партийните величия стояха на скрито и ядяха специална биологична храна.
Рамо на управляващите удариха от ДПС. Депутатът от движението Йордан Цонев разказа, че социалистите са отхвърлили всички алтернативни варианти за работа на НС.
„Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията на България“, така от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова определи предложението на управляващите. „Живот на кредит, свобода под карантина и диктатура в действие“, нарече Нинова мерките срещу разпространението на коронавируса у нас и призова: „Извънредното положение не е повод да спре да функционира държавата“.
Критики в социалните мрежи
Сериозни резерви към разпускането на депутатите изрази в социалните мрежи журналистката Анна Заркова. Публикуваме мнението й без редакторска намеса.
"То не че нещо, ама в битката с Коронавируса днес падна българският парламент. Туриха под карантина член 1 на Конституцията, в който пише, че България е парламентарна република.
Ние и без парламент си можем, разбира се. Защо ни е? Два щаба си имаме. И генерали бол - с лопата да ги ринеш. Речем ли, ставаме си генералска република.
Но пък република защо ни е? Ми. Тя ни се яде, ни се пие като хинин, ни се жабурка със сода бикарбонат под езика."
Интересно мнение изрази и червеният депутат Явор Божанков. Той пише, че българският парламент е заседавал по време на война и чума. "Днес ще ви запомнят, като страхливци и дезертьори, пише той.
Ето и пълното му мнение:
Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете.
Българският парламент е заседавал по време на война и чума. Днес ще ви запомнят, като страхливци и дезертьори.
Управляващите винаги са искали неограничена власт. Имат я. Но с нея получават и неограничена отговорност.
Това е дерижиран процес. Започна с представлението на Марешки със скафандъра. Продължи със скандали с една цел. Обществото да бъде отвратено. Демокрациите умират под аплодисменти.
Огромен държавен ресурс ще се похарчи без контрол. Права, за които поколения българи се бориха, ще паднат.
Това е исторически момент.
Нашата позиция е ясна. Върховенство на закона. Защото само законът ни прави свободни.
Решението обаче е взето. Историята и Бог ще съдят всички ни."

Източник: actualno.com