Парламентът дава мандат на МС да обсъди и приложи мерки,

...
Парламентът дава мандат на МС да обсъди и приложи мерки,
Коментари Харесай

Каква точно помощ ще предостави България на Украйна?

Парламентът дава мандат на Министерски съвет да разиска и приложи ограничения, свързани с войната в Украйна, измежду тях е ремонт на украинска военна техника.

Депутатите поддържаха предлагането на " Продължаваме промяната " за оказване на военнотехническа помощ за Украйна. Като на това предложение беше нанесена редакция от страна на Движение за права и свободи.

Решението поддържаха 200 депутати 16 бяха " срещу ", а един " въздържал се ". " Против " гласоподаваха от " Възраждане " и по един народен представител от Политическа партия, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. От партията на Слави Трифонов бе и единственият " въздържал се ".

В решението се вписват текстове на писмото, което украинският дипломат в София Виталий Москаленко съобщи в Народното събрание от президента на Украйна Володимир Зеленски. Исканията са основани и на срещата сред Кирил Петков и Володимир Зеленски.



Окончателните текстове дават мандат на държавното управление в две съществени посоки. Първото - да задвижи повсеместен пакет от ограничения за превъзмогване на следствията от наложените наказания, енергийната и продоволствената сигурност на България. И второто - да окаже филантропична, финансова и военнотехническа помощ на Украйна съгласно опциите на България.

Парламентът записа и какви тъкмо са опциите на страната:

- продължение на поддръжката за участие на Украйна в ЕС;
- помощ за украинските жители, бягащи от войната - законодателни и организационни ограничения за
- възстановяване на потенциала за приемане и опциите за консолидиране до основаване на условия за тяхното трайно завръщане в Украйна;
- обезпечаване на опция за изнасяне на украинското зърно във Варна;
- усилване на енергийното съдействие - в частност доставките на електрическа енергия и естествен газ;
- ремонт на украинска военна техника във военните предприятия на България;
- продължение на доставките на филантропична помощ - облекла, медикаменти и хранителни артикули.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДЕБАТИТЕ ДНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР